Ukrajinský exprezident Porošenko má na krku obvinenie z velezrady

Podľa ukrajinskej poslankyne požiadala ukrajinská generálna prokuratúra súd o zatknutie bývalého prezidenta Petra Porošenka.

24.12.2021 23:09
debata (31)

Je podozrivý z velezrady a z financovania proruských separatistov. V piatok to podľa agentúry Reuters napísala na facebook poslankyňa z Porošenkovej parlamentnej strany Iryna Geraščenková.

„Na Štedrý deň generálna prokuratúra potvrdila informáciu… že generálny prokurátor schválil návrh na zatknutie Porošenka s možnosťou zloženia kaucie vo výške jednej miliardy hrivien,“ uviedla Geraščenková. Kancelária generálneho prokurátora jej tvrdenia odmietla potvrdiť.

Štátny vyšetrovací úrad v pondelok uviedol, že Porošenko, ktorý je na návšteve Poľska, je podozrivý z „uľahčovania činnosti“ teroristických organizácií v predbežnom sprisahaní s nemenovanou skupinou ľudí vrátane niektorých najvyšších predstaviteľov Ruska. Exprezident o deň neskôr označil rozhodnutie úradov vyšetrovať ho pre velezradu za neprijateľné .

Jeho strana Európska solidarita k tomu povedala, že obvinenie je vykonštruované na pokyn prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Náš politický tím považuje nedávne akcie (prezidentského úradu) a ním plne kontrolovaných bezpečnostných síl za politickú represiu proti opozícii a jej vodcovi, za selektívnu spravodlivosť, zastrašovanie a za nátlak,“ povedala Geraščenková.

Ukrajina je od roku 2014 vo vojne so separatistami podporovanými Ruskom, ktorí sa toho istého roku zmocnili časti priemyselnej oblasti Donbasu na východe krajiny a naďalej tam bojujú proti ukrajinským vládnym silám. Moskva znepokojila Západ tým, že v posledných mesiacoch nazhromaždila v blízkosti hraníc s Ukrajinou veľký počet vojenských síl.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko