Nezabránili šíreniu vírusu. V Číne sa s politikmi nemaznali, potrestali ich

Čína sa snaží potlačiť pandémiu politikou "nulovej tolerancie". Miestni politici sú pod tlakom, aby sa im vírus nevymkol spod kontroly.

25.12.2021 07:50
koronavírus, Si-an, Čína Foto: ,
Na tejto fotografii, ktorú zverejnila čínska tlačová agentúra Xinhua, autá jazdia po takmer prázdnej ulici v meste Si-an na severozápade Číny vo štvrtok 23. decembra 2021. Čína zdvojnásobuje svoje úsilie o kontrolu nových nákaz blokovaním 13 miliónov obyvateľov mesta po náraste prípadov koronavírusu.
debata (86)

Čínske úrady potrestali 26 politických predstaviteľov za to, že nedokázali zabrániť šíreniu koronavírusu v 13-miliónovom meste Si-an, ktoré je od štvrtka v prísnej uzávere. Podľa agentúry AFP o tom informovala čínska disciplinárna komisia.

Čína sa od minulého roka snaží potlačiť pandémiu politikou „nulovej tolerancie“, čo znamená, že sa pokúša utnúť hneď v zárodku miestne šírenie vírusu cestou častokrát drastických opatrení. Táto stratégia zároveň znamená veľký tlak na miestnych predstaviteľov. Úradníci, ktorým sa šírenie koronavírusu v provincii alebo v meste vymkne kontrole, sú často pokáraní alebo prepúšťaní.

Peking však vďaka týmto prísnym krokom zvláda udržať šírenie koronavírusu pod kontrolou. Za posledný rok a pol Čína ohlásila iba dvoch mŕtvych po nákaze koronavírusom, pripomína AFP, a život v krajine sa na jar roku 2020 takmer úplne vrátil do normálu.

Všetci obyvatelia mesta Si-an, ktoré je vo svete známe vďaka múzeu terakotovej armády, musia zostať doma, ak nemajú naliehavý dôvod na vychádzanie. Úrady zrušili až na výnimky dopravu z mesta a do mesta. Každé dva dni smie jedna osoba z domácnosti vyjsť von nakúpiť základné životné potreby. Uzávera patrí k najprísnejším od roku 2020, kedy Čína uzavrela jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, a bude platiť do odvolania.

Ústredná komisia pre inšpekciu disciplíny oznámila, že v súvislosti s ohniskom epidémie v Si-ane potrestala 26 členov komunistickej strany za nedostatočnú dôslednosť pri prevencii a kontrole epidémie. Vyšetrovanie podľa komisie ukázalo, že zlá koordinácia a laxný prístup úradníkov sťažili dohľadávanie kontaktov nakazených.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus