Etiópska vláda pozastavila ofenzívu proti tigrajským povstalcom

Etiópski vojaci nebudú napredovať hlbšie do zväzového štátu Tigraj, oznámila v piatok etiópska vláda, pričom však upozornila, že toto rozhodnutie prehodnotí, ak bude narušená jej "územná suverenita".

25.12.2021 09:14
Etiópia / Tigraj / Foto: ,
Bojovník Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu v etiópskom meste Hawzen
debata

Vyjadrenie vlády v Addis Abebe prichádza len niekoľko dní po tom, čo Tigrajský ľudový oslobodzovací front (TPLF) oznámil, že sa jeho jednotky sťahujú z etiópskych regiónov Amharsko a Afarsko.

Nad zmienenými regiónmi odvtedy podľa piatkového vyhlásenia komunikačného odboru vlády premiéra Abiyho Ahmeda prevzali kontrolu etiópske vojská. Vláda bezpečnostným silám podľa vlastných slov prikázala, aby strážili „oblasti pod našou kontrolou“ „Etiópska vláda sa rozhodla, že svojim silám neprikáže postupovať ďalej,“ uviedol komunikačný odbor na Twitteri.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres privítal vyhlásenia etiópskej vlády aj TPLF a vyzval obe strany konfliktu na dialóg.

„Generálny tajomník vyzýva obe strany, aby sa chopili tejto príležitosti… a urobili všetko pre to, aby bolo zabezpečené poskytnutie veľmi potrebnej humanitárnej pomoci, stiahnutie zahraničných bojovníkov a riešenie politických rozdielov prostredníctvom dôveryhodného a inkluzívneho národného dialógu,“ uviedol vo vyhlásení Guterresov hovorca Farhan Haq.

Stiahnutie TPLF zo zmienených regiónov podľa AFP vyvolalo nádeje, že sa uskutočnia rozhovory o ukončení 13 mesiacov trvajúceho konfliktu, ktorý si vyžiadal už tisíce mŕtvych.

Obe strany konfliktu od konca októbra tvrdia, že získali pod svoju kontrolu veľké územia ovládané nepriateľom, pričom v niektorých kľúčových mestách sa obe bojujúce strany v nasledujúcich týždňoch „vystriedali“.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli tamojšiu vládu vedenú TPLF. Abiy, laureát Nobelovej ceny mieru za rok 2019, uviedol, že tento krok bol reakciou vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Boje podľa odhadov OSN vyhnali z domovov viac ako dva milióny ľudí a státisíce obyvateľov sa ocitli v životných podmienkach podobných hladomoru, pričom obe strany hlásia masakry a masové znásilňovanie.

Etiópia / Tigraj / Abiy Ahmed / Čítajte viac Etiópsky premiér Ahmed odišiel bojovať na front proti povstalcom
debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Tigray