Pápež František vo vianočnej homílii vyzval na prijatie "milosti malosti"

Pápež František vyzval v piatok večer veriacich, aby si vážili "malé veci v živote" a preukazovali solidárnosť s chudobnými. Jeho slová odzneli v homílii počas tzv. polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

25.12.2021 09:57
Pápež František Foto: ,
Pápež František drží sochu jezuliatka počas tzv. polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra v piatok 24. decembra 2021
debata (4)

Omša vo svätej noci sa vzhľadom na koronavírusovú pandémiu začala už o 19.30 h a mala menší rozsah než obvykle. Podľa tlačového strediska Vatikánu bolo v bazilike približne 2-tisíc zástupcov verejnosti a 200 koncelebru­júcich kňazov, biskupov a kardinálov, ktorí v rámci platných opatrení mali na tvárach rúška a dodržiavali sociálny odstup.

Tí, ktorým sa neporadilo získať vstupenku, sledovali obrady na veľkých obrazovkách pred bazilikou. Vlani sa na tejto omši zúčastnilo len okolo 200 ľudí, prevažne zamestnancov Vatikánu.

Pápež sa vo vianočnej homílii zameral na tajomstvo malosti, ktorú si Boh volí, keď prichádza ako dieťa a je blízky každému človeku. Spomenul pastierov z biblického rozprávania o narodení Ježiša, ktorí boli „tými najjednoduchšími ľuďmi a stali sa Pánovi najbližšími“.

„A Ježiš sa rodí tam, blízko pri nich, blízko zabudnutých na periférii. Prichádza tam, kde je dôstojnosť človeka vystavená skúške,“ citoval Františka server Vatican News.

Pápež vyzval ľudí, aby si na Vianoce od Ježiša priali milosť malosti a hľadali ju – v každodennom živote, doma, v rodine, škole či práci. „Pane, nauč nás milovať malosť. Pomôž nám pochopiť, že to je cesta k pravej veľkosti,“ povedal František. „Je to posolstvo veľkej nádeje: Ježiš nás pozýva znovu objaviť a oceniť drobnosti života.“

Apeloval tiež na väčšiu solidárnosť s ľuďmi žijúcimi v chudobe. „V túto noc lásky nech máme jedinú obavu: nezraniť Božiu lásku, nezraniť ju pohrdnutím chudobnými našou ľahostajnosťou,“ uviedol.

Pápež František Čítajte viac Pápež vyzdvihol zdravotníkov, ich prácu považuje za ušľachtilú a veľkolepú
4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František