Saudská Arábia spustila rozsiahlu vojenskú operáciu v Jemene

Saudská Arábia v sobotu začala rozsiahlu vojenskú operáciu v Jemene. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie saudskoarabských ozbrojených síl, podľa ktorých ide o reakciu na piatkový útok jemenských povstalcov tzv. Húsíov na pohraničnú oblasť Džizán, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych.

25.12.2021 12:45
Jemen Saudská Arábia povstalci vláda húsíovia... Foto: ,
Bojovníci lojálni jemenským šiitským povstalcom - húsíom v meste Saná
debata (26)

Rijád pôsobí v Jemene od roku 2015 na čele koalície, ktorá podporuje jemenské vládne sily bojujúce už sedem rokov proti Húsíom. Títo šiitski rebeli, ktorých podporuje Irán, často útočia z Jemenu na územie Saudskej Arábie.

Saudskoarabské médiá informovali, že Húsíovia v piatok ostreľovali Džizán, ktorý susedí s Jemenom. O život pri tom prišli dvaja ľudia – občan Saudskej Arábie a Jemenec, ktorý v oblasti žije. Okrem toho ďalších sedem ľudí utrpelo zranenie. Projektily tiež poškodili niekoľko obchodov a automobily.

Hovorca Húsíov v sobotu na twitteri ostreľovanie potvrdil. Napísal, že boli vystrelené tri balistické rakety na „dôležité“ ciele v Džizáne.

Húsiovia predtým tvrdili, že pri útokoch koaličných síl na dvoch miestach v Jemene zahynula žena a dieťa. Tieto údery podľa nich tiež spôsobili materiálne škody. Podrobnosti začatej rozsiahlej vojenskej operácie saudskoarabských síl zatiaľ nie sú známe. Husiovia však už mali sľúbiť „bolestivú“ odvetu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia