Pápež vyzdvihol význam rodiny, adresoval list manželom

Pápež František v nedeľu vyzdvihol význam rodiny v živote každého človeka. Vyjadril tiež znepokojenie nad klesajúcou pôrodnosťou v Európe, postihujúcou najmä Taliansko. Táto "demografická zima" je podľa neho "tragédiou".

26.12.2021 17:57
pápež Foto: ,
Pápež František rozjíma počas tzv. polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra v piatok 24. decembra 2021.
debata (6)

„Rodina je história, z ktorej pochádza každý z nás,“ zdôraznil pápež v príhovore po tradičnej modlitbe Anjel Pána na sviatok Svätej rodiny.

„Mnohé páry radšej zostávajú bez detí alebo len s jedným dieťaťom. Premýšľajte o tom: je to tragédia. Musíme prekonať túto demografickú zimu, ktorá smeruje proti našim rodinám, našej vlasti a aj proti našej budúcnosti,“ citovala pápeža agentúra APA.

Pred veriacimi zhromaždenými na Námestí sv. Petra vo Vatikáne prízvukoval František význam rodiny pre každého: „Pochádzame z histórie utkanej zo zväzkov lásky a človek, ktorým sme dnes, sa nezrodil ani tak z hmotných statkov, ktoré sme užívali, ale z lásky, ktorú sme dostali, z lásky v lone rodiny.“

Pápež František / Urbi et orbi / Čítajte viac Pápež vo vianočnom posolstve vyzval na dialóg v čase pandemickej izolácie

Pápež apeloval na veriacich, aby prekonali konflikty v rodine. „Každý deň sa musíme v rodine učiť načúvať a chápať jeden druhého, kráčať spolu, zvládať konflikty a ťažkosti,“ vyhlásil. Je to podľa neho každodenná výzva, ktorú možno zvládnuť správnym prístupom, malými pozornosťami, jednoduchými gestami a starostlivosťou o detaily našich vzťahov.

„Veľmi nám pomáha v rodine rozprávať sa, dialóg medzi rodičmi a deťmi, dialóg medzi súrodencami nám pomáha oživiť tieto rodinné korene, ktoré pochádzajú od starých rodičov,“ uviedol pápež. „Na zachovanie harmónie v rodine je potrebné bojovať proti diktatúre ega. Je nebezpečné, keď sa navzájom nepočúvame a obviňujeme sa z našich chýb; keď sa namiesto starostlivosti o druhých sústreďujeme na vlastné potreby.“

František sa tiež poďakoval za mnohé blahopriania, ktoré dostáva na Vianoce. „Keďže nemôžem odpovedať každému z vás, vyjadrujem dnes všetkým úprimnú vďaku, najmä za dar vašich modlitieb,“ uzavrela hlava katolíckej cirkvi.

Pápež František Čítajte viac Pápež František vo vianočnej homílii vyzval na prijatie "milosti malosti"

Pápež okrem toho oznámil, že napísal list adresovaný manželským párom, ktorý bol zverejnený v nedeľu pri príležitosti sviatku Svätej rodiny. Priznal v ňom, že pandémia zhoršila niektoré problémy v rodinách, vyzval však manželov, aby hľadali pomoc a vždy pamätali na tri kľúčové slová v manželstve – prosím, ďakujem a prepáč.

„Možno sme na nenarodili vo výnimočnej, bezproblémovej rodine, no naša rodina je naším príbehom. Všetci sa musia zamyslieť: je to môj príbeh,“ povedal pápež. „Sú to naše korene: ak ich prerežeme, život vyschne!“ citovala ho agentúra AP.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František