Južná Amerika bojuje so záplavami. V Brazílii sa pretrhli priehrady, Bolívia hlási 13 obetí

V Bolívii zahynulo pri záplavách vyvolaných silným dažďom najmenej 13 ľudí. Postihnutých je 1 000 rodín a desiatky ľudí bolo treba evakuovať. V nedeľu o tom informoval zástupca šéfa bolívijskej civilnej obrany Juan Carlos Calvimontes.

27.12.2021 06:25 , aktualizované: 09:55
záplavy Foto:
Zaplavené brazílske mesto Itapetinga v štáte Bahia na severovýchode krajiny.
debata (4)

Podľa neho je „veľmi kritická situácia“ vo východnom departemente Santa Cruz, kde sa rozvodnili rieky Ichilo, Grande a Piraí. Ich voda zaplavila obývané oblasti aj poľnohospodársku pôdu, na ktorej sa pestuje obilie a olejnaté plodiny.

V meste San Julián sa záchranári nedokázali dostať k 32 ľuďom a bude treba ich evakuovať letecky.

Meteorológovia predpovedali ďalší silný dážď v departementoch Potosí, Chuquisaca a Tarija na juhu krajiny.

Pretrhnuté hrádze v Brazílii

V štáte Bahia na severovýchode Brazílie, ktorý tiež bojuje s rozsiahlymi záplavami, sa cez víkend pretrhli dve priehrady. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na mieste úrady.

V dôsledku vytrvalých niekoľkotýždňových dažďov sa v sobotu pretrhla priehrada pri meste Vitoria da Conquista na juhu štátu Bahia. Nápor vody v nedeľu neudržala ani priehrada pri približne 100 kilometrov vzdialenom meste Jussia.

Úrady museli evakuovať obyvateľov ohrozených miest a dedín, zatiaľ však nie sú známe informácie o prípadných obetiach alebo zranených. Voda z pretrhnutých priehrad poškodila viacero mostov a ciest.

Intenzívne dažde v štáte Bahia trvajú už od začiatku novembra a vyžiadali si už najmenej 18 obetí na životoch; dvaja ľudia sú nezvestní. O strechu nad hlavou prišlo už viac než 16 000 obyvateľov a ďalších takmer 20 000 muselo byť evakuovaných.

Záplavy postihli už približne 400 000 obyvateľov približne 67 miest a obcí. V niektorých lokalitách sa hladiny vodných tokov zvýšili až o tri metre. Decembrové zrážky v metropole štátu Bahia, v meste Salvador, dosiahli už šesťnásobok mesačného priemeru.

Vláda štátu Bahia a brazílske federálne úrady odštartovali v sobotu spoločnú operáciu s cieľom zmobilizovať personál, lietadlá a a poskytnúť pomoc obyvateľom v zaplavených oblastiach. Okrem bezprostrednej záchrany ľudských životov sa operácia zameriava aj na distribúciu potravín, matracov či teplého oblečenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #záplavy