Teleskop Jamesa Webba. Úžasné oko má odhaliť tajomstvá vesmíru

Ľudstvo má šancu nazrieť do minulosti starej miliardy rokov a zároveň zistiť, či ešte niekde existuje život. Poslúži na to jedinečný ďalekohľad, ktorý sa vybral na dlhú cestu do vesmíru.

27.12.2021 08:30
USA, NASA, teleskop, James Webb, štart Foto: ,
Historický štart nosnej rakety Ariane 5, ktorá do vesmíru vynesie ďalekohľad Jamesa Webba z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v sobotu 25. decembra 2021.
debata

Teleskop Jamesa Webba úspešne vyniesla raketa Ariane 5. Štart sa uskutočnil na kozmodróme Kourou vo Francúzskej Guayane na juhoamerickom svetadiele. „Objavíme neuveriteľné veci, ktoré sme si ani nedokázali predstaviť,“ zdôraznil riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson. Projekt je výsledkom spolupráce medzi vesmírnymi agentúrami v USA, Kanade a EÚ.

51171849867 16bb28fc53 b Čítajte viac Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver - korekciu svojej trajektórie

Vysoká cena a obrovská vzdialenosť

Teleskop vytvorili tak, aby mohol nahliadnuť do najhlbšej histórie vesmíru a tiež pátrať po možných stopách života mimo slnečnej sústavy. Cena práce dosiahla v prepočte takmer 10 miliárd eur.

Všetky etapy vzletu sa zaobišli bez problémov. Podľa harmonogramu sa teleskop osamostatnil od rakety po 27 minútach letu, aby zamieril k svojmu cieľu. Po odpojení od Ariane 5 sa vesmírnemu observatóriu rozvinuli slnečné panely, ktoré ho začali zásobovať slnečnou energiou.

Ďalekohľad začne fungovať, keď sa dostane do vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme, čo je štyrikrát ďalej, ako je Mesiac. Teleskop sa bude nachádzať v druhom Lagrangeovom bode, čiže na mieste, kde sa vyrovnávajú gravitačné vplyvy Zeme a Slnka. Vďaka tomu si ďalekohľad dokáže zabezpečiť stabilnú obežnú dráhu a súčasne sa bude držať v tieni našej planéty pred slnečným žiarením.

VIDEO: Štart rakety s teleskopom Jamesa Webba.

Dlhoročné prípravy

Vyslanie teleskopu sa považuje za jeden z medzníkov v spoznávaní vesmíru. Webbov ďalekohľad je dosiaľ najväčší a najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad. Má nazrieť do počiatkov existencie nášho vesmíru, keď sa pred 13,5 miliardami rokov formovali prvé hviezdy a galaxie. „Bude priamo pozorovať doteraz nevidenú časť priestoru a času,“ uviedol Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Vesmírne observatórium je konštruované tak, aby zahliadlo infračervené svetlo, ktoré k Zemi v tejto podobe prichádza od najvzdialenejších objektov. Webbov teleskop využijú vedci aj na skúmanie planét a ďalších telies našej slnečnej sústavy. Sledovať vďaka nemu môžu aj exoplanéty, ktoré sa nachádzajú v takzvaných obývateľných zónach iných hviezd a na ich povrchu by mohla byť voda v kvapalnom stave. V súvislosti s tým sa ráta s pátraním po prípadných stopách nasvedčujúcich možnú obývateľnosť takých telies.

O zostrojení tohto unikátneho teleskopu sa začalo uvažovať už pred tridsiatimi rokmi. Bolo to v čase, keď ľudstvo poslalo do vesmíru výnimočný ďalekohľad, ale zároveň sa počítalo ešte s výkonnejším vesmírnym observatóriom.

Hubblov teleskop končí svoju misiu

Webbov ďalekohľad nahradí Hubblov vesmírny teleskop, ktorých sa nachádza na nízkej obežnej dráhe Zeme. Toto zariadenie NASA vypustila do vesmíru v roku 1990. Ďalekohľad Jamesa Webba je dokonca až stonásobne výkonnejší v porovnaní s dosluhujúcim Hubblovým teleskopom.

Keď observatórium vypustené z Francúzskej Guyany po mesiac dlhom lete dorazí na určené miesto, jeho systémy bude čakať päť mesiacov vedeckých a kalibračných testov, nastavenie samotného teleskopu a aktivácia mnohých prístrojov. NASA predpokladá, že najlepšie snímky by zariadenie mohlo začať posielať na Zem približne o šesť mesiacov.

Pôvodný plán bol vyslať Webbov ďalekohľad do vesmíru už v roku 2007, ale rôzne problémy prinútili odborníkov opakovane odložiť termín. Na vývoji a zostrojení observatória, ktoré má hmotnosť sedem ton, sa podieľalo dovedna niekoľko tisíc expertov z 29 krajín. Američanom výrazne pomohla Európska kozmická agentúra a pomocnú ruku podali aj odborníci z Kanady.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba

  • Primárne zrkadlo tvorí 18 menších šesťuholníkových zložiek, každá má priemer 1,3 metra a hmotnosť 20 kilogramov.
  • Všetky uvedené segmenty sú vyrobené z berýlia a potiahnuté zlatou vrstvou, čo zabezpečí vysokú odrazivosť svetla.
  • Ak pôjde všetko podľa plánu, teleskop by mal o dva dni začať rozvíjať päťvrstvový slnečný štít, čo by mu malo trvať päť dní. Približne dvanásť dní od štartu príde na rad otváranie jednotlivých zložiek zrkadla.

Niekdajší šéf NASA James Webb

  • Vesmírny ďalekohľad je pomenovaný po významnom Američanovi. James Webb bol v rokoch 1961 – 1968 riaditeľom Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Šéfoval mu v období, keď sa USA chystali na prvý let človeka na Mesiac (podarilo sa to v júli 1969).
  • Pred príchodom na čelo NASA viac ako desať rokov pracoval vo vysokej funkcii na ministerstve zahraničných vecí. Na jar tohto roku a potom aj v lete sa viacerí vedci vyslovili proti pomenovaniu teleskopu po Webbovi. Tvrdili, že má na sebe biľag z obdobia, keď robil v rezorte diplomacie.
  • Webba obvinili, že bol na ministerstve súčasťou kliky, ktorá vyhodila zo zamestnania gejov a lesby. NASA dôkladne prezrel archívy a pred tromi mesiacmi oznámil, že nijaké dôkazy proti Webbovi neexistujú, a preto ďalekohľad zostane pomenovaný po ňom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teleskop Jamesa Webba