V berlínskej zoo uhynul najstarší ľadový medveď v Európe

Berlínska zoo prišla o svoju slávnu samicu medveďa ľadového. Medvedica menom Katjuscha uhynula vo veku 37 rokov a svojho partnera Knuta prežila o celé desaťročie. Katjuscha bola považovaná za najstaršieho ľadového medveďa v Európe.

27.12.2021 21:12
debata

Strážna služba zoo objavila mŕtve telo medvedice v jej vonkajšom výbehu na Štedrý deň, 24. decembra.

Ľadové medvede sa bežne dožívajú 25 až 30 rokov. Katjuscha mala problémy so srdcom a už dlhí čas potrebovala veterinárnu liečbu. Katjuscha sa narodila v zoo v meste Karlsruhe v roku 1984 a do Berlína prišla o rok neskôr. Vlastné potomstvo nemala.

V berlínskej zoo žila v páre s Knutom, ktorý sa narodil 5. decembra 2006. Jeho matka, medvedica Tosca, ho po pôrode odmietla a tak ho musel kŕmiť ošetrovateľ z dojčenskej fľaše.

Medveďov pohnutý osud a roztomilý zjav z neho urobili miláčika nielen celého národa, ale aj sveta a Nemecko prežívalo doslova „knutomániu“. Nemecko bolo preto v šoku, keď v roku 2011 náhle uhynul v dôsledku problémov s mozgom.

V druhej zoologickej záhrade v Berlíne – v Tierparku, ktorý sa nachádza vo východnej časti mesta a vlastní ho rovnaká firma – žijú ešte dva ľadové medvede.

debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Berlín #ľadový medveď