Zeman sa ako priateľ Číny nezaprel. Cez veľvyslanca vyjadril podporu ZOH

Český veľvyslanec v Číne Vladimír Tomšík v rozhovore pre tamojšie médiá vyjadril politickú podporu zimným olympijským hrám, ktoré sa budú vo februári konať v Pekingu.

28.12.2021 09:58
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (11)

Diplomat tak podľa vlastných slov spravil na osobný pokyn od českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý od neho dostal počas ich stretnutia v lete v Prahe.

V nedeľu na to na svojej webovej stránke upozornil projekt Sinopsis, ktorý spolupracuje s Katedrou sinológie Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe a ktorý sa venuje situácii v Číne.

Všetky sily

„Prezident (Zeman) mi povedal, že ak sa nebude môcť zúčastniť na zimných olympijských hrách, tak ma prosí, aby som z pozície veľvyslanca vynaložil všetky svoje sily na podporu týchto zimných olympijských hier,“ uviedol Tomšík pre čínsky vládny denník Beijing Daily.

Jeho obsiahly rozhovor prevzali aj ďalšie čínske médiá vrátane nacionalisticky ladeného spravodajského webového portálu Kuan-čcha. Z predmetných Tomšíkových vyjadrení citoval na Twitteri aj čínsky denník Global Times.

Olympiáda / ZOH Peking / Čítajte viac Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí

Tomšík sa o nadchádzajúcej olympiáde vyjadril ako o „investícii“, čo má v kontexte česko-čínskych vzťahov v poňatí Zemana špecifické konotácie, tvrdí Sinopsis. Zemana samotného veľvyslanec v rozhovore charakterizuje ako neochvejného „priateľa Číny“.

Vláda bez reakcie

O Tomšíkovom rozhovore ani o Zemanových pokynoch v súvislosti s podporou kontroverzných olympijských hier zatiaľ kancelária prezidenta republiky neinformovala – rovnako ani veľvyslanectvá oboch krajín v Pekingu a v Prahe.

Nadchádzajúce zimné olympijské hry v Pekingu sú jedným z horúcich bodov súčasných medzinárodných vzťahov.

Vláda Spojených štátov a po nej aj ďalšie západné krajiny vyhlásili „diplomatický bojkot“ tohto podujatia na protest proti rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv a zločinom proti ľudskosti, ktorých sa čínske úrady podľa vierohodných správ dopúšťajú v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Diplomatický bojkot povoľuje účasť športovcov, ale nie politikov či diplomatov.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: Pekinský bojkot. A komu tým prospejete?

Na „politický“ bojkot hier vyzval už v júni aj český Senát, ale nová vláda ČR sa k téme doteraz nevyjadrila. Vzhľadom na jej zloženie a predchádzajúce postoje je pravdepodobné, že sa Česko podobne ako mnoho ďalších členských krajín EÚ k bojkotu oficiálne nepripojí, ale žiadnych vysokých predstaviteľov do Pekingu nevyšle.

Sinopsis je projekt neziskovej organizácie AcaMedia, realizovaný za odbornej spolupráce s Katedrou sinológie FF KU v Prahe. Jeho cieľom je podávať pravidelný prehľad o vývoji v Číne a analyzovať dianie v súčasnom svete z pohľadu čínskych, českých a svetových médií či pozorovateľov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína #Miloš Zeman #bojkot #Peking 2022 #zimné olympijský hry v Pekingu 2022