Kremeľ si robí monopol na pamäť Ruska. Súd zakázal Memorial

V ťažení proti mimovládnym organizáciám nepohodlným Kremľu prekročila ruská štátna moc ďalší míľnik. Najvyšší súd nariadil rozpustiť Memorial, najstaršiu ľudskoprávnu organizáciu krajiny. O jej likvidácii rozhodol na základe kontroverznej legislatívy o zahraničných agentoch, ktorej terčom sa už stali desiatky voči vláde kritických mimovládnych organizácií, médií i jednotlivcov.

28.12.2021 11:58 , aktualizované: 12:13
debata (339)

Memorial založili roku 1987 disidenti na čele s laureátom Nobelovej ceny za mier akademikom Andrejom Sacharovom. Do vienka mu dali poslanie dokumentovať politické represie v Sovietskom zväze. Organizácia vybudovala databázu obetí gulagov a stalinského teroru. Stala sa tiež dôležitým obhajcom ľudských práv v Rusku s rozsiahlou sieťou pobočiek fungujúcich v desiatkach ruských regiónov.

Žalobu s návrhom na likvidáciu dvoch štruktúr Memorialu podala prokuratúra minulý mesiac. O likvidácii medzinárodnej historickej, vzdelávacej, ľudskoprávnej a charitatívnej spoločnosti Memorial v utorok rozhodol najvyšší súd. Ortieľ nad ľudskoprávnym centrom Memorial, ktoré má samostatnú právnu subjektivitu, má v stredu vyniesť moskovský mestský súd.

Tráva sa prederie cez asfalt

„Nepochybujem o tom, že aj ľudskoprávne centrum zavrú,“ povedala pre Pravdu novinárka a fotografka Vika Ivlevová, ktorej minulý mesiac prvostupňový súd vyrubil pokutu 150-tisíc rubľov (1 800 eur) za to, že v centre Moskvy držala transparent na podporu Memorialu. Ivlevová, jediná reportérka na svete, ktorá sa po havárii černobyľskej jadrovej elektrárne dostala dovnútra reaktora a za reportáž odtiaľ získala hlavnú cenu World Press Photo, v utorok nebola medzi asi stovkou demonštrantov, ktorí po vynesení rozsudku pred budovou najvyššieho súdu skandovali: „Hanba! Hanba!“

„Išla som do Petrozavodska navštíviť vo väzbe Jurija Dmitrijeva, vedúceho karelskej pobočky Memorialu, ktorého v pondelok poslal súd na 15 rokov do trestaneckého tábora pod vykonštruovanou zámienkou výroby detskej pornografie. Statočnosť tohto 65-ročného muža, pre ktorého môže ísť o doživotný trest, ma neskutočne povzbudila. Povedal, že organizáciu možno zakázať, ale nemožno zničiť ľudí, ktorí veria, že historickú pamäť národa je nevyhnutné uchovať. Presvedčil ma, že tráva sa napokon aj cez asfalt prederie na povrch,“ poznamenala Ivlevová.

Normatívna história

Podľa politológa Alexeja Makarkina drakonický trest pre Dmitrijeva i zákaz Memorialu súvisí s vyhrotenou medzinárodnou situáciou. „Ľudí, ktorí sa venujú humanitárnej práci, začali obviňovať z prisluhovania Západu. Nejde len o Dmitrieva. Už nielen organizácie, ale aj fyzické osoby začali ciachovať nálepkou zahraničného agenta. Podobne ako za čias Sovietskeho zväzu sa to deje na pozadí eskalácie studenej vojny. V čase, keď predkladáme Západu ultimáta, potrebuje vládna moc konsolidáciu spoločnosti. Rovnako ako v sovietskych časoch úrady spočiatku vnímali disidentov ako pomerne neškodných výtržníkov, ktorí nedokážu podkopať základy štátu. Neskôr v nich však začali vidieť nepriateľov sovietskeho režimu, ktorí úmyselne ubližujú vlasti a treba ich preto izolovať vo väzení,“ povedal Makarkin pre Pravdu.

Podľa moskovského politológa ruská vláda tradične vychádza z presvedčenia, že krajina potrebuje „normatívnu históriu“. Rusi by národné dejiny mali vnímať z hľadiska vlastenectva, lebo iba tak podľa predstáv vlády možno vychovať občanov pripravených kedykoľvek brániť svoju vlasť., ,Ak Memorial odkrýva zločiny minulosti aj ich páchateľov a celý režim označuje za zločinecký, tak oslabuje vlasteneckú výchovu, za čím naša vláda vidí objednávku zo Západu," dodal Makarkin.

Podstatu výhrad k Memorialu v záverečnej reči na súde naznačil aj žalobca Alexej Žafiarov. Kým pôvodnú žiadosť o rozpustenie organizácie prokuratúra zdôvodnila tým, že Memorial, ktorý je čiastočne financovaný z cudziny, v dvadsiatich prípadoch nesplnil svoju povinnosť označovať svoje publikácie či príspevky na sociálnych sieťach ako „zahraničný agent“, v utorok už doplnila aj ideologické námietky. „Memorial vznikol ako organizácia na uchovanie pamäti národa, ale teraz sa takmer výhradne zameriava na skresľovanie historickej pamäti, predovšetkým na Veľkú vlasteneckú vojnu,“ citoval Žafiarova portál Echo Moskvy. „Vytvára tak falošný obraz ZSSR ako teroristického štátu. My potomkovia víťazov sme teraz nútení prihliadať na rehabilitáciu zradcov a nacistických kolaborantov – zrejme preto, že za to niekto platí. A to je skutočný dôvod, prečo Memorial tak ostro odmieta svoj status zahraničného agenta,“ dodal Žafiarov.

© Autorské práva vyhradené

339 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #organizácia Memorial