Kuvajt má novú vládu – štvrtú za rok a pol

Kuvajtský emir, šejk Nawáf Ahmad Džábir Sabáh, v utorok oznámil vytvorenie nového vládneho kabinetu. Skončil sa tak niekoľkotýždňový pat medzi parlamentom a panovníkom. Vláda premiéra Sabáha Chálida Hamada Sabáha je už štvrtou v krajine za ostatný rok a pol.

28.12.2021 21:22
Kuvajt / Nawáf Ahmad Džábir Sabáh / Sabáh... Foto:
Vpravo kuvajtský emir, šejk Nawáf Ahmad Džábir Sabáh a premiér Sabáh Chálid Hamad Sabáh oznamujú zloženie nového vládneho kabinetu, 28. decembra 2021
debata

Nezhody medzi emirom a parlamentom oddialili reformu systému sociálneho zabezpečenia a znemožnili štátu získať pôžičky na medzinárodných trhoch. Štát tak zostal s obmedzeným objemom financií, z ktorých musí vyplácať vysoké platy štátnych zamestnancov.

Osemdesiatšty­riročný emir prednedávnom urobil ústretový krok, keď udelil milosť niektorým príslušníkom opozície žijúcim v exile.

Nie je však isté, či nová vláda vzhľadom na svoju nesúrodosť dokáže uskutočniť rýchle kroky na upokojenie verejnosti. „Je to koktail, obeť systému kvót. Jeden šiita, jedna žena, niekoľko zástupcov kmeňov… Malo by to byť založené na zásluhách,“ komentoval profesor z Kuvajtskej univerzity Badr Sajf.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kuvajt