McDonald's dostal pri rímskom monumente definitívnu stopku

Americký reťazec rýchleho občerstvenia McDonald's nesmie postaviť novú pobočku svojej reštaurácie v centre Ríma pri ruinách antických Caracallových kúpeľov.

29.12.2021 08:01
Caracallové kúpele Foto:
Caracallové kúpele v Ríme.
debata (1)

S definitívnou platnosťou o tom po niekoľkých rokoch sporov rozhodla Štátna rada, ktorá v Taliansku plní úlohu najvyššieho správneho súdu. Na súdy sa obrátilo združenie na ochranu práv spotrebiteľov Codacons, podľa ktorého by reštaurácia nenávratne poškodila estetickú hodnotu pamiatky.

Budova kúpeľov vznikla na začiatku tretieho storočia za vlády cisára Caracalla a jej ruiny sú hojne navštevovanou turistickou atrakciou. Pobočka McDonald's, kde by bolo možné zakúpiť občerstvenie aj formou drive-thru, mala vzniknúť na pozemku blízkeho záhradného centra. Radnica metropoly sa ale v roku 2019 proti tomu postavila, vtedajšia starostka Virginia Raggiová tvrdila, že treba „ochrániť div Ríma“.

Čerpacia stanica Benzina sa premenuje na Orlen. Čítajte viac Veľký biznis na diaľnici D1. Čerpacie stanice, fastfoody aj developeri sú pripravení podnikať

McDonald's sa proti zákazu odvolal a teraz sa spor dostal k najvyššej inštancii. Tá dala za pravdu odporcom stavby reštaurácie.

Reštaurácie McDonald's vzbud­zujú u mnohých obyvateľov Ríma nevôľu už od chvíle, keď sa v roku 1986 v meste otvorila prvá pobočka blízko Španielskych schodov. Protesty sprevádzali aj otvorenie pobočky pri fontáne di Trevi v roku 2007 či pri Svätopeterskej bazilike vo Vatikáne v roku 2016. Kardinál Elio Sgreccia vtedy denníku La Repubblica povedal, že „megaobchod s obloženými žemľami na Borgo Pio je hanba“ a že by sa priestor by sa mal skôr využiť ako útočisko pre núdznych.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #McDonald's