Blinken vymenoval osobitnú vyslankyňu pre práva afganských žien

Spojené štáty vymenovali v stredu osobitnú vyslankyňu pre afganské ženy, dievčatá a ľudské práva. Stala sa ňou expertka na mediáciu Rina Amiriová, oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

29.12.2021 19:26
Afganistan / Práva žien / Foto: ,
Protest za podporu práv žien v afganskom hlavnom meste Kábul v čase návratu radikálneho hnutia Taliban k moci, september 2021
debata (4)

Amiriová, ktorá sa narodila v Afganistane, pôsobila na americkom ministerstve zahraničných vecí už počas vlády bývalého prezidenta Baracka Obamu. Z pozície osobitnej vyslankyne sa bude zaoberať otázkami, ktoré sú „životne dôležité“ pre ministerstvo zahraničných vecí, ako aj pre celú administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, priblížil Blinken.

„Túžime po pokojnom, stabilnom a bezpečnom Afganistane, kde môžu všetci Afganci žiť a prosperovať v politickej, ekonomickej a sociálnej inklúzii,“ uviedol vo vyhlásení šéf americkej diplomacie.

V Afganistane vládne od augusta radikálne islamistické hnutie Taliban, ktoré ovládlo drvivú väčšinu krajiny po tom, čo sa z nej stiahli americké vojská. Počas predošlej vlády Talibanu v rokoch 1996–2001 boli práva žien v Afganistane obmedzené na minimum. Ženy museli nosiť odev zahaľujúci celé telo i tvár, pričom z domu mohli vychádzať len v sprievode mužov a mali zakázané pracovať a vzdelávať sa.

Napriek sľubom vedúcich predstaviteľov Talibanu, že ženy budú mať tentokrát viac slobôd, sa mnoho z nich doposiaľ nemohlo vrátiť na pracoviská ani do škôl.

Taliban naopak za posledné mesiace oznámil už viacero obmedzení postihujúcich ženy. Najnovšie počas uplynulého víkendu vydal usmernenie, podľa ktorého by ženy nemali cestovať na dlhšie vzdialenosti bez mužského príbuzného.

Afganistan, ženy, práva, protest, Taliban Čítajte viac Čo dovolí Taliban afganským ženám?
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Antony Blinken