Desaťročie pri moci. KĽDR vyzvala miliónovú armádu, aby Kima bránila vlastnými životmi

Severná Kórea dnes vyzvala svojich zhruba 1,2 milióna vojakov, aby sa zjednotili za vodcom Kim Čong-unom a bránili ho vlastnými životmi.

30.12.2021 09:41
Kim Čong-un Foto:
Kim Čong-un počas zasadnutie Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce v Pchjongjangu 28. decembra 2021.
debata (21)

Výzva zaznela pri príležitosti osláv desiateho výročia nástupu Kim Čong-una k moci, čo bolo spojené s prevzatím funkcie vrchného veliteľa severokórejskej armády.

Kim sa moci oficiálne ujal presne pred desiatimi rokmi, 30. decembra 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila a stal sa tak najvyšším veliteľom Kórejskej ľudovej armády (KĽA). Severokórejský štátny denník Rodong sinmun pri príležitosti výročia vo svojom úvodníku napísal, že KĽA sa stala pod Kimovým vedením „najsilnejšou armádou na svete“.

Kim Čong-un Čítajte viac Kim Čong-un schudol 20 kilogramov, ale je zdravý, tvrdí juhokórejská tajná služba

KĽDR teraz organizuje kľúčovú niekoľkodňovú politickú konferenciu. Predpokladá sa, že na nej činitelia budú preberať, ako sa vysporiadať s problémami, ktoré priniesla pandémia, a s patovou situáciou, do ktorej sa dostala diplomacia so Spojenými štátmi.

V dlhom úvodníku Rodong sinmun napísal, že sa musia severokórejskí vojenskí velitelia a vojaci stať „nepreniknuteľnou pevnosťou a nepriestrelným múrom oddane chrániacim Kima vlastnými životmi“. Denník tiež vyzýva na vybudovanie modernejšej a vyspelejšej armády, ktorá poslúži ako „spoľahlivý strážca nášho štátu a ľudu“.

Najťažšie okamihy

Severná Kórea už v minulých týždňoch zverejnila niekoľko podobných, propagandistických výziev, podľa ktorých sa má ľud v týchto neľahkých časoch zjednotiť pod Kimovým vedením. Niektorí analytici uvádzajú, že Kim teraz zápasí s najťažšími okamihmi svojej desaťročnej vlády, a to kvôli pandémii, sankciám OSN a vlastným chybám pri vedení štátneho hospodárstva.

Kim v pondelok začal plenárne zasadnutie ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce (KSP), ktorého cieľom je vyhodnotiť minulé projekty a stanoviť stratégie pre nasledujúci rok. O konkrétnych bodoch rokovaní zatiaľ severokórejské štátne médiá neinformovali, uviedli len, že Kim stanovil stratégiu rozvoja vidieka a že účastníci zasadnutia rokovali o rozpočte a ďalšej agende na budúci rok.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un