Putin varoval Bidena, že ďalšie sankcie voči Rusku by viedli k zrúteniu vzťahov

Prezidenti USA a Ruska spolu telefonicky hovorili približne 50 minút. Podľa ruskej strany bolo rokovanie úprimné, konkrétne a konštruktívne.

31.12.2021 06:32
debata (55)

Americký prezident Joe Biden vo štvrtkovom telefonáte povedal svojmu ruskému partnerovi Vladimírovi Putinovi, že rozmiestňovanie ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné a že ak sa situácia na východe Ukrajine vyhrotí, budú Spojené štáty a ich spojenci s veľkou rozhodnosťou reagovať. Informoval o tom Biely dom.

Podľa Putina by ale ďalšie západné sankcie voči Rusku boli „kolosálnou chybou“, ktorá by mohla viesť k úplnému zrúteniu vzájomných vzťahov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu ruského prezidenta Jurija Ušakova.

Obaja prezidenti spolu telefonicky hovorili približne 50 minút. Podľa Ušakova bolo rokovanie úprimné, konkrétne a konštruktívne.

„Prezident Biden vyzval Rusko, aby zmiernilo napätie s Ukrajinou. Jasne povedal, že Spojené štáty a ich partneri s rozhodnosťou odpovedia, ak Rusko napadne Ukrajinu,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

Ušakov spomenul, že takýto krok by mohol viesť k pretrhnutiu vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. „Náš prezident odpovedal, že ak sa Západ za týchto alebo iných okolností rozhodne uvaliť tieto bezprecedentné sankcie … tak to môže viesť k úplnému zrúteniu vzťahov medzi krajinami a spôsobiť najvážnejšie poškodenie vzťahov medzi Ruskom a Západom,“ uviedol Putinov zahraničnopolitický poradca.

Ako poznamenal Ušakov podľa agentúry TASS, Biden uistil Putina, že Washington nemieni na Ukrajine rozmiestňovať útočné zbrane. „Základný moment, ktorý zaznel z americkej strany v priebehu rozhovoru – prezident Biden oznámil, že USA nemajú v pláne rozmiestňovať na Ukrajine útočné zbrane,“ povedal.

Telefonát s Bidenom si vyžiadal Putin, a to vzhľadom na plánované rokovanie o bezpečnosti a situácii na Ukrajine, ku ktorému sa majú predstavitelia USA a Ruska stretnúť 10. januára v Ženeve. O dva dni neskôr sa uskutočnia rozhovory medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou.

Prezidenti spolu hovorili tento mesiac už druhýkrát, pri videokonferencii 7. decembra sa Putin okrem iného domáhal bezpečnostných záruk, že sa Severoatlantická aliancia nebude rozširovať ďalej na východ. Tentokrát podľa agentúry DPA zo slov poradcu Ušakova vyplýva, že je Putin pripravený na ústupky.

„Pri rokovaniach (o bezpečnostných zárukách) samozrejme zohľadníme úvahy americkej strany a partnerov zo západných krajín,“ povedal Ušakov podľa agentúry Interfax. „Ak budú rokovania o bezpečnostných zárukách úspešné, môže to viesť k určitej normalizácii alebo dokonca k zlepšeniu dvojstranných vzťahov,“ dodal.

Podľa zdrojov z Bieleho domu, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, sa politici zhodli, že v určitých oblastiach môžu dosiahnuť pokrok, v niektorých otázkach ale majú natoľko rozdielne názory, že spoločnú reč nenájdu.

Kyjev a západné metropoly v posledných týždňoch obviňujú Rusko, že hromadia v blízkosti Ukrajiny armádne jednotky s viac ako 100 000 vojakmi a že voči susednému štátu zvažuje novú agresiu, možno už v januári. Moskva to dôrazne popiera.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin