Svet vítal rok 2022. Oslavy poznačila pandémia

Úderom polnoci odpálili organizátori osláv v austrálskom Sydney šesť ton pyrotechniky. Ľudí na mieste však bolo oveľa menej ako pred pandémiou.

31.12.2021 16:00 , aktualizované: 01.01.2022 18:30
Austrália, Sydney, nový rok 2022 Foto: ,
Tradičný ohňostroj v austrálskom Sydney pri opere a moste Harbour Bridge, ktorým mesto privítalo rok 2022.
debata (6)

Koronavírusová pandémia druhý rok po sebe spôsobila výrazné obmedzenie rozsahu osláv vítania nového roka. Vo väčšine európskych metropol sa preto nekonali tradičné polnočné ohňostroje ani organizované oslavy sprevádzané koncertmi a zábavou v uliciach.

Prvýkrát od roku 2017 zazneli na Silvestra o polnoci miestneho času v Londýne údery zvona Big Ben, keďže slávna veža s hodinami, v ktorej sa nachádza, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Britská metropola privítala rok 2022 programom, utajovaným do poslednej chvíle, zahŕňajúcim svetelnú šou, bezpilotné lietadlá a ohňostroje. Každoročný ohňostroj na brehu rieky Temža, ktorý zvyčajne sleduje okolo 100.000 ľudí, zrušil londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý ako dôvod uviedol „neistotu“ spôsobenú pandémiou, pripomenula televízia Sky News.

Novoročný koncert v Hong Kongu, 1. januára 2022.
Oslava príchodu nového roku 2022 na Times...
+30Žena sa modlí pred lampiónmi na Silvestra v...

Silvestrovské oslavy v Česku boli podľa polície, hasičov a záchranárov pokojné. V centre Prahy sa pohybovali predovšetkým cudzinci, ktorých by v českej metropole malo podľa odhadu mestskej firmy Prague City Tourism (PCT) byť okolo 60 000, čo je podstatne menej ako pred pandémiou, uviedol server Novinky.cz. Na bezpečnosť dohliadali stovky policajtov. Zapojený bol aj antikonfliktný tím, špeciálne a krajské poriadkové jednotky. Polícii pomáhali strážnici mestskej polície. Hasiči riešili niekoľko desiatok požiarov spôsobených pyrotechnikou. Výjazdy policajtov sa týkali najmä používania pyrotechniky na miestach, kde je to zakázané.

Polícia podľa portálu iDNES.cz zaistila počas silvestrovských osláv v centre Prahy dve osoby pre neuposlúchnutie výziev. Tretiu osobu zadržali na demonštrácii na Václavskom námestí.

Ohňostroje tento chýbali nielen v Prahe, ale aj v Ostrave, Plzni, Mladej Boleslavi či Olomouci. V Brne ho neorganizujú už od roku 2016. Svetelnú šou mali v Ústí nad Labem alebo Třebíči. Mnoho podnikov v Česku sa rozhodlo pre nariadenia vlády otváraciu dobu výrazne skrátiť, prípadne na Silvestra vôbec neotvárať.

Relatívne pokojné bolo vítanie roka 2022 aj v Nemecku. K najvážnejšiemu incidentu došlo podľa nemeckých médií na východe hlavného mesta Berlín, kde pri explózii zrejme nelegálnej pyrotechniky na domácej oslave utrpelo zranenia 12 ľudí vrátane 11-ročného chlapca.

Zrušená bola najväčšia silvestrovská oslava, ktorá sa mala konať v Berlíne pri Brandenburskej bráne. Z tohto miesta vysielala verejnoprávna televízia ZDF svoj silvestrovský program Willkommen 2022 (Vitaj rok 2022), avšak bez divákov. Napriek tomu sa v okolí zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa neskôr rozišli. Päť ľudí polícia legitimovala pre porušenie predpisov týkajúcich sa výbušnín, drog a pandémie. V Berlíne zabezpečovalo verejný poriadok okolo 2500 policajtov.

V Nemecku ohňostroje zakázali

V Nemecku boli všeobecne zakázané ohňostroje a používanie zábavnej pyrotechniky. Vďaka tomu bolo zaznamenaných oveľa menej zranení ako počas „bežných“ silvestrovských osláv. Množstvo ľudí prišlo vítať nový rok aj do ulíc rakúskych miest. V centre Viedne však hodinu po polnoci začalo slabo pršať, takže oslavujúcich výrazne ubudlo, napísala agentúra APA. Ľudí „vytiahli“ do ulíc i nezvyčajne teplé počasie a skutočnosť, že reštaurácie a ďalšie gastroprevádzky museli zatvoriť už o 22.00 h.

Vo Viedni sa konali dve demonštrácie proti aktuálnym obmedzeniam, polícia však voči ich účastníkom nezasiahla, hoci nedodržiavali všetky nariadenia. V Grazi, metropole spolkovej krajiny Štajersko, si z iniciatívy občanov v piatok podvečer pripomenuli tamojších viac ako 2400 obetí koronavírusovej pandémie.

Aj v metropolách iných krajín mali silvestrovské oslavy komornejší charakter. V Paríži bol odrieknutý tradičný ohňostroj pri Víťaznom oblúku a keďže na väčšine územia Francúzska platí zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti, ľudia si nemohli pripiť ani na bulvári Champs-Élysées.

Podpaľovali autá

Počas silvestrovskej noci však výtržníci podpálili vo Francúzsku stovky automobilov. Násilnosti však obzvlášť voči policajtom neboli také intenzívne ako po minulé roky. Podpálených bolo približne 874 áut, čo je takmer o 450 menej ako na prelome rokov 2019 a 2020. Polícia podľa ministra vnútra Géralda Darmanina zadržala tiež 441 ľudí.

Autá horeli aj v Štrasburgu, meste, ktoré pred dvoma rokmi zažilo na Silvestra rozsiahle nepokoje. Vandali tam v piatok zábavnou pyrotechnikou ľahko zranili najmenej dvoch policajtov.

Podľa prieskumu inštitútu IFOP sa autá vo Francúzsku na Silvestra podpaľujú od začiatku 90. rokov minulého storočia. Zistilo sa, že vozidlá ľudia podpaľujú najmä v chudobnejších štvrtiach. Dôvody na to sú rôzne – od osobných sporov cez hnev na politikov až po poistné podvody, píše DPA.

Počet podpálených áut bol vo Francúzsku vysoký aj počas vrcholiacich demonštrácií hnutia tzv. žltých viest protestujúceho proti reformným krokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Podľa ministerstva vnútra malo na Silvestra službu viac ako 95 000 policajtov a žandárov, ktorí zabezpečovali dodržiavanie protipandemických opatrení.

Na námestí Puerta del Sol v Madride vítalo nový rok okolo 7000 ľudí. Počas odbíjania polnoci na veži madridskej radnice každý z nich podľa tradície zjedol jednu bobuľu hrozna a želal si niečo do nového roka.

Sydney: Ohňostroj veľký, ľudí málo

Austrálske mesto Sydney, ktoré zvykne byť miestnymi označované za „silvestrovské hlavné mesto sveta“, oslávilo vstup do nového roka 2022 tradičným ohňostrojom v zálive Sydney Harbour. Priamo na mieste ho však nesledovalo vyše milióna ľudí ako zvyčajne, ale iba niekoľko desiatok tisíc návštevníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Do Austrálie naďalej nevpúšťajú zahraničných turistov a mnohí z domácich sa zas obávajú šírenia vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron.

Úderom polnoci odpálili organizátori osláv v zálive šesť ton pyrotechniky. Ohňostroj ožiaril budovu Opery, most Harbour Bridge a celý priestor zálivu. Prenášali ho naživo v televízii aj prostredníctvom internetu.

Tí, ktorí chceli vidieť ohňostroj osobne, si museli zakúpiť lístok na jedno z troch desiatok vyhliadkových miest, píše agentúra DPA. Ľuďom bez rezervácie a nezaočkovaným proti covidu organizátori neodporučili vôbec chodiť do centra mesta. Pred rokom bolo centrum mesta pre divákov ohňostroja celkom neprístupné.

Nový Južný Wales, v ktorom sa nachádza Sydney, je v dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron v súčasnosti infekciou najviac zasiahnutým austrálskym štátom. Na Silvestra miestne úrady oznámili, že za predchádzajúci deň potvrdili viac než 21.000 nových prípadov nákazy, čo predstavuje rekord od začiatku pandémie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nový rok 2022