Putin: Odhodlane sme bránili svoje záujmy, dôstojne sme prekonali ťažkosti

Rusko dôstojne prekonalo ťažkosti roku 2021, vyhlásil v piatok vo svojom novoročnom prejave ruský prezident Vladimir Putin.

31.12.2021 17:15
debata (39)

Dodal, že krajina v uplynulom roku pevne hájila svoje národné záujmy a bezpečnosť obyvateľov. Rusom do nového roku zaželal najmä dobré zdravie. Šéf Kremľa predniesol svoj najdlhší novoročný prejav, trval šesť minút a 22 sekúnd, poznamenala agentúra TASS.

Agentúra AFP pripomenula, že v Rusku došlo počas tohto roka k bezprecedentným represáliám voči opozícii a zároveň sa vyhrotilo aj napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Západom.

„Odhodlane a dôsledne sme bránili naše národné záujmy, bezpečnosť krajiny a našich občanov,“ povedal Putin v novoročnom prejave, ktorý odvysielali ako prvé televízne stanice na Kamčatke na ruskom Ďalekom východe už o 13.00 SEČ, teda o polnoci miestneho času.

„Počas krátkej doby sme obnovili ekonomiku a v mnohých oblastiach sme teraz na ceste k naplneniu našich strategických rozvojových cieľov,“ dodal prezident.

„Samozrejme je stále veľa problémov, ktoré treba vyriešiť, ale tento rok prebehol dôstojne. Hlavnú zásluhu na tom máte vy, občania Ruska,“ povedal šéf Kremľa.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin varoval Bidena, že ďalšie sankcie voči Rusku by viedli k zrúteniu vzťahov

Vladimir Putin prehovoril k Rusom v čase zvýšeného napätia medzi Moskvou a Západom. Vo štvrtok šéf Kremľa hovoril telefonicky s americkým prezidentom Joom Bidenom. Hovorili spolu už druhýkrát tento mesiac. V prvom videohovore na začiatku decembra sa šéf Kremľa okrem iného domáhal bezpečnostných záruk, že sa NATO nebude rozširovať ďalej na východ. Vo štvrtkovom telefonáte so svojím americkým partnerom riešili okrem iného napätie okolo Ukrajiny.

Biden Putinovi podľa Bieleho domu povedal, že rozmiestňovanie ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné a že ak sa situácia vyhrotí, budú USA a ich spojenci s veľkou rozhodnosťou reagovať.

Ruský prezident šéfovi Bieleho domu podľa poradcu Jurija Ušakova oznámil, že ďalšie západné sankcie voči Rusku by boli „kolosálnou chybou“, ktorá by mohla viesť k úplnému zrúteniu vzájomných vzťahov.

Predstavitelia oboch krajín majú o bezpečnosti a situácii na Ukrajine rokovať 10. januára v Ženeve. O dva dni neskôr sa uskutočnia rozhovory medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou.

Putin podľa agentúry TASS v novoročnom prejave zvlášť pozdravil Rusov, ktorých zastihne príchod nového roka na „bojovom poste“, teda vojakov, príslušníkov poriadkových síl a zdravotníkov.

Vladimir Putin Čítajte viac Biden a Putin absolvujú telefonát, požiadal oň ruský prezident

Putin, ktorý je pri moci od roku 1999, tiež vyjadril podporu všetkým obyvateľom Ruskej federácie, ktorým počas končiaceho sa roka zomrel na covid niekto z príbuzných.

„Táto zákerná choroba si vyžiadala desaťtisíce obetí,“ pripomenul Putin. „Chcem vyjadriť úprimnú podporu každému, kto stratil príbuzných, blízkych, priateľov,“ dodal.

Ruský štatistický úrad Rosstat vo štvrtok oznámil, že počas novembra zomrelo v krajine na covid viac ako 71 000 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet úmrtí zaznamenaný v Rusku v priebehu jedného mesiaca.

„Hlavným cieľom“ ruskej vlády do budúcnosti je „zvýšiť blahobyt a kvalitu života ľudí,“ povedal Putin v príhovore.

Kremeľ tento rok tvrdo zasiahol proti organizáciám a jednotlivcom, ktorí kritizujú Putinov režim, počnúc februárovým uväznením jeho najväčšieho kritika Alexeja Navaľného, analyzuje AFP.

Napätie medzi Západom a Ruskom sa navyše koncom tohto roka vyhrotilo na bezprecedentnú úroveň pre vojenské manévre na rusko-ukrajinských hraniciach. Putin o celej situácii telefonicky hovoril v noci na piatok s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Rusko oslavuje Nový rok postupne v 11 časových pásmach, počnúc Kamčatkou a končiac Kaliningradskou exklávou hraničiacou s Litvou a Poľskom.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin