V Európe je horúco. Maďarsko hlási 18 stupňov, Bratislava 16, Česko zase rekord

V Maďarsku až 18 stupňov Celzia, v Bratislave viac ako 16, v Británii teploty rovnako prekročili hranicu 16 stupňov. Teplé obdobie sa ešte nekončí.

31.12.2021 21:26 , aktualizované: 01.01.2022 19:41
Bratislava, oteplenie, počasie, teplomer Foto: ,
Aj takúto silvestrovsky netradičnú teplotu mohli Bratislavčania vidieť na exteriérovom teplomeri 31. decembra 2021.
debata (17)

Na juhozápade Slovenska bolo poriadne horúco. Teplota v Bratislave – Ivanke podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) dosiahla rekordných 16,2 stupňa Celzia. V Gabčíkove teplota vyskočila na 15,9 stupňa Celzia a nad 15 stupňov aj v Kuchyni či Hurbanove. Na druhej strane krajiny bola zase zima, v Košiciach sa teplota pohybovala okolo dvoch stupňov Celzia, v Prešove nebolo ani toľko.

VIDEO: Aké bude počasie v novom roku? Prekvapujúce.

Video

V juhošpanielskom meste Granada namerali cez 23 stupňov Celzia, teda o štyri stupne viac, než bol predchádzajúci teplotný rekord z roku 2015. Nezvyčajne vysoké teploty panujú aj vo Francúzsku, Nemecku, Maďarsku či Česku.

V Maďarsku padali rekordy

Teploty v Budapešti a na ďalších miestach v Maďarsku dosiahli v piatok rekordne vysoké hodnoty pre 31. december. V obci Fertőrákos pri Šoprone namerali 18 stupňov Celzia, čo je pre tento deň najvyššia zaznamenaná hodnota v Maďarsku. Informovala o tom na Facebooku Národná meteorologická služba.

Predchádzajúci rekord v tejto oblasti mal hodnotu 16,5 stupňa Celzia. Túto teplotu namerali v Šoprone pred 101 rokmi.

Historické tabuľky prepisovali v piatok na takmer desiatke maďarských meteorologických staníc. Nové teplotné maximum zaznamenali aj v Budapešti – 15,4 stupňa Celzia. Padol tak rekord z roku 2002, keď bolo v hlavnom meste 14 stupňov, píše agentúra MTI.

Podobné počasie očakávajú maďarskí meteorológovia aj na Nový rok a nevylučujú nové teplotné rekordy. Zatiaľ najteplejší meteorologicky zaznamenaný Nový rok v Maďarsku bol v roku 1921. Najvyššia hodnota pochádza opäť zo Šopronu: 15,3 stupňa Celzia. V Budapešti vtedy bolo 13 stupňov.

Rekord aj v Česku

V sobotu v Česku zase meteorológovia zaznamenali doposiaľ najvyššiu novoročnú teplotu. V obci Kopisty na severe krajiny totiž namerali 15,7 stupňa Celzia.

V obci Kopisty tak bol prekonaný doterajší novoročný rekord 14,5 stupňa Celzia z Valašského Meziříčí z roku 1936. Rekordnú maximálnu teplotu pre Nový rok zaznamenali viac ako tri štvrtiny staníc, ktoré robia merania 30 a viac rokov. Doterajšie maximá pre Nový rok sobotňajšie teploty vyrovnali alebo prekonali na 124 zo 160 dlhodobo merajúcich meteorologických staníc, píšu Novinky.cz.

Najteplejším za takmer 90 rokov bol aj Silvester a teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach. Podľa meteorológov zaznamenalo rekordnú maximálnu teplotu pre 31. december v piatok 130 zo 158 staníc. V severočeskom meste Děčín a v Českých Budějoviciach na juhu krajiny namerali v piatok 15,3 stupňa Celzia a viac ako 15 stupňov bolo aj v Tepliciach, kde zaznamenali 15,2 stupňa. „Nad 15 stupňov Celzia sa v minulosti dostala teplota iba v rokoch 1925 a 1935, keď bola v Hradci Králové nameraná vôbec najvyššia silvestrovská teplota 16,3 stupňa Celzia,“ doplnili meteorológovia.

Briti sa potia

Británia dnes zažila najteplejší prvý deň roka za viac ako sto rokov, v Londýne namerali 16,2 stupňa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na britský meteorologický ú­rad.

„Tento teplotný rekord pre Nový rok 2022 spôsobil prílev teplého subtropického vzduchu z Azorov,“ napísal britský meteorologický úrad Met Office na twitteri. Dodal však, že vysoké teploty v Británii dlho nevydržia, najneskôr v utorok dorazí studený front z Arktídy.

Doterajšou najvyššou teplotou zaznamenanou v krajine 31. decembra bolo 14,8 stupňa Celzia a namerali ju v meste Colwyn Bay vo Walese v roku 2011.

Francúzi majú niekoľko rekordov

Podľa francúzskej meteorologickej služby bol tento týždeň medzi Vianocami a Silvestrom najteplejší od roku 1947. Niekoľko teplotných rekordov padlo vo štvrtok, napríklad v obci Montfort-sur-Argens namerali takmer 24 stupňov. Na Nový rok sa v Toulouse očakáva až 26 stupňov kvôli prúdeniu teplého vzduchu zo Španielska.

Niektoré nižšie položené lyžiarske strediská napríklad v Alsasku či Lotrinsku museli kvôli vysokým teplotám prerušiť prevádzku, informovala stanica France Bleu. S nezvyčajne vysokými teplotami sa stretávajú už niekoľko dní aj západné a časť talianskych Álp. V niektorých zimných letoviskách sa cez novoročný víkend očakáva aj 15 až 16 stupňov. Kvôli zhoršeniu stavu snehovej prikrývky horskej služby vo Francúzsku a Taliansku vydali varovania pred zvýšeným nebezpečenstvom la­vín.

Podľa španielskej meteorologickej služby Aemet piatkové teploty zodpovedali zhruba aprílovým priemerom. V porovnaní s predchádzajúcimi silvestrovskými dňami sú o päť až desať stupňov vyššie. Na madridskom letisku v piatok teplota stúpla na 17 stupňov, teplotný rekord v hlavnom meste z roku 1979 bol 15 stupňov. Najteplejšie bolo ale na juhu krajiny s teplotami až 25 stupňov. Vysoké teploty, až o 15 stupňov nad dlhodobým priemerom, sa očakávajú aj na Nový rok.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie