Hasičom s požiarmi v Colorade pomohlo sneženie

Požiare, ktoré v americkom štáte Colorado zničili celé mestské štvrte, v piatok z väčšej časti ustali. Hasičom pomohlo predovšetkým husté sneženie, uviedla agentúra AFP. Evakuovaní ľudia teraz namiesto novoročných osláv obzerajú svoje poškodené obydlia.

01.01.2022 13:42
USA Colorado požiare lesné Foto: ,
Zvyšky domov spálených lesnými požiarmi v meste Superior v americkom štáte Colorado 31. decembra 2021.
debata

Plamene rozdúchané silným vetrom po období extrémneho sucha zničili najmenej 500 domov a desiatky tisíc ľudí pred nimi museli utiecť. Na leteckých snímkach sú vidieť celé ulice, z ktorých ostali len dymiace kôpky popola. Úrady evidujú sedem zranených.

V oblasti požiarov, krajne nezvyklých pre túto ročnú dobu, v piatok napadla vrstva snehu. Americká meteorologická služba (NWS) vydala pre niektoré časti Colorada varovanie pred zimnými búrkami a predpovedá v nadchádzajúcich dňoch výdatné zrážky. Miestne úrady preto v piatok večer miestneho času mohli zrušiť niektoré príkazy na evakuáciu.

Cathy Glaabová po návrate do svojho bydliska zistila, že sa jej dom v meste Superior na predmestí Denveru zmenil na hromadu obhorených a pokrútených trosiek. Bol to jeden zo siedmich domov v rade, ktoré boli úplne zničené. „Poštová schránka stojí,“ všimla si podľa agentúry AP Glaabová, ktorá sa cez slzy pokúsila o úsmev. „Toľko spomienok,“ dodala smutne.

Žiadne obete? Zázrak

„Možno sme prežili náš vlastný novoročný zázrak, pokiaľ sa potvrdí, že nedošlo k stratám na životoch,“ povedal guvernér Jared Polis s tým, že mnoho ľudí malo na evakuáciu len niekoľko minút.

Rovnako ako väčšina západnej časti Spojených štátov sa aj Colorado už niekoľko rokov stretáva s mimoriadnym suchom. V požiarom najviac zasiahnutom okrese Boulder County neboli od polovice leta zaznamenané výraznejšie zrážky. Neobvykle silné požiare sužujú v posledných rokoch najmä Kaliforniu a Oregon. Podľa vedcov zmeny klímy spôsobujú, že počasie je extrémnejšie a požiare častejšie a ničivejšie.

požiar, les Čítajte viac Ničivé požiare v Colorade vyhnali z domovov tisíce ľudí
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Colorado #Požiare