Vlani pre ich prácu zavraždili 45 novinárov

Vo svete vlani zavraždili 45 novinárov v súvislosti s výkonom ich povolania, je to o dvadsať menej ako v roku 2020. Informovala o tom Medzinárodná federácia novinárov (IFJ).

01.01.2022 22:17
Peter R. de Vries Foto:
V roku 2021 zavraždili aj známeho holandského investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa.
debata (5)

Podľa nej ide o jeden z najnižších počtov vrážd novinárov za rok za dobu vedenia týchto štatistík IFJ. Od roku 1991 podľa federácie vo svete z profesijných dôvodov prišlo o život 2 721 žurnalistov.

„Hoci pokles vrážd novinárov je dobrá správa, je to malá útecha tvárou v tvár pokračujúcemu násiliu,“ komentovala IFJ nové údaje. Podľa nej sú novinári zabíjaní najmä kvôli odhaľovaniu korupcie, zločinu či zneužívaniu moci. Hrozba žurnalistom od zločineckých gangov a drogových kartelov rastie podľa IFJ od Mexika po Grécko či Holandsko.

politkovská Čítajte viac Kritičku Kremľa Politkovskú zavraždili pred 15 rokmi: Objednávateľ stále neznámy

Najviac novinárov vlani takto prišlo o život v Afganistane (deväť), na druhom mieste je Mexiko (osem). Takmer polovica obetí pripadá na Áziu a Tichomorie (20), nasleduje Amerika (desať) a Afrika (osem). V Európe bolo vlani zavraždených šesť novinárov.

Mimovládne organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) pred dvoma týždňami informovali o 46 zabitých novinároch vo svete v roku 2021, čo bol podľa nej najnižší údaj od roku 1995.

BBC Čítajte viac Novinár ruskej redakcie BBC odišiel do exilu, mali ho sledovať
5 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Medzinárodná federácia novinárov