Plamene zničili juhoafrický parlament, požiar sa opäť rozhorel

Rozsiahly požiar v parlamentnom komplexe Juhoafrickej republiky (JAR) v Kapskom Meste, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu, sa v pondelok popoludní opäť rozhorel. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov.

02.01.2022 12:11 , aktualizované: 03.01.2022 17:14
požiar Foto:
Požiar v sídle juhoafrického parlamentu v Kapskom Meste.
debata

„Požiar sa znova rozhorel na streche budovy, v ktorej sídli Národné zhromaždenie (dolná komora parlamentu),“ povedal hovorca hasičov Jermaine Carelse.

Požiar vypukol v nedeľu v skorých ranných hodinách v najstaršej časti parlamentného komplexu. S plameňmi bojovali v priebehu dňa desiatky hasičov. „Požiar sa v noci podarilo dostať pod kontrolu,“ uviedol v pondelok ráno Jermaine Carelse s tým, že ešte stále horí v najstaršej časti komplexu v miestnostiach obložených drevom, z ktorej sa požiar začal šíriť ďalej.

Hovorca parlamentu Moloto Mothapo už skôr uviedol, že strecha budovy, v ktorej sídli dolná komora parlamentu (Národné zhromaždenie), sa zrútila a požiar tam bol tak intenzívny, že hasiči boli nútení sa odtiaľ stiahnuť. Dodal, že rokovacia sála bola v dôsledku požiaru úplne zničená.

Zadržali podozrivú osobu

Z miesta požiaru bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch. Prezident JAR Cyril Ramaphosa novinárom v nedeľu povedal, že polícia zadržala v súvislosti s požiarom jednu osobu. Dodal, že v budove tiež podľa všetkého zlyhal protipožiarny systém.

„V interiéri parlamentu zatkli muža, stále ho vypočúvajú. Začali sme trestné stíhanie,“ uviedla neskôr policajná hovorkyňa Thandi Mbambová s tým, že podozrivý predstúpi v utorok pred súd.

Ako pripomína AFP, v parlamentnom komplexe sa nachádza zbierka vzácnych kníh či originálny výtlačok textu bývalej juhoafrickej hymny „Die Stem van Suid-Afrika“ (Volanie Južnej Afriky), ktorý už bol predtým čiastočne poškodený. Celkový rozsah škôd spôsobených požiarom sa ešte zisťuje.

Predstaviteľ mestskej samosprávy Jean-Pierre Smith uviedol, že celý komplex utrpel „rozsiahle škody spôsobené vodou a plameňmi“ a z jeho najstaršej časti, v ktorej sa okrem iného nachádza tiež zhruba 4000 cenných predmetov a umeleckých diel, „nič nezostalo“.

Oheň vypukol skoro ráno a na mieste zasahovali podľa médií desiatky hasičov. Okolie parlamentu bolo uzavreté a zátarasy podľa AFP siahali až k neďalekej katedrále, v ktorej sa v sobotu konal pohreb emeritného arcibiskupa a bojovníka proti apartheidu Desmonda Tutua.

Zatiaľ čo juhoafrická vláda sídli v hlavnom meste Pretória, parlament úraduje z Kapského Mesta. Dvojkomorový parlament tvorí Národné zhromaždenie a horná komora zvaná Národná rada provincií. Komplex jeho budov sa skladá z troch častí, z ktorých najstaršia pochádza z roku 1884, poznamenal server BBC. Národné zhromaždenie sídli v novších častiach postavených v 20. storočí.

V apríli minulého roku požiar spustošil časť knižnice univerzity v Kapskom Meste, v ktorej sa nachádza jedinečná zbierka archívnych materiálov.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Juhoafrická republika #Kapské mesto