Neznámy človek prešiel demilitarizovanú zónu z Južnej Kórey do KĽDR

Neznámy človek prekročil prísne stráženú hranicu z Južnej Kórey do KĽDR. Oznámila to juhokórejská armáda, ktorá uviedla, že do Severnej Kórey vyslala žiadosť o zaistenie bezpečnosti pre túto osobu.

02.01.2022 13:21
kórea, hranica Foto:
Demilitarizovaná zóna medzi Južnou Kóreou a KĽDR na zábere z 2. januára 2022.
debata (13)

Pchjongjang podľa nej zatiaľ nereagoval. Prípady zbehnutia z Južnej Kórey do totalitnej Severnej Kórey sú zriedkavé. Agentúra AP uviedla, že výnimočné sú aj prípady úteku cez demilitarizovanú zónu, ktorá obe krajiny oddeľuje.

Juhokórejské bezpečnostné zložky podozrivú osobu pri hraniciach odhalili v sobotu s pomocou sledovacieho zariadenia. Vojaci sa ju pokúsili zadržať, ale nenašli ju, uviedol juhokórejský Spoločný zbor náčelníkov štábov (JCS). Pomocou sledovacieho zariadenia potom zistili, že tento človek prekročil hranicu. JCS podľa agentúry Reuters poznamenal, že nemôže potvrdiť, či táto osoba žije, ale do KĽDR vyslal cez horúcu linku žiadosť o ochranu tohto človeka.

Dva milióny mín

Severná a Južná Kórea zostávajú od vojny z rokov 1950–1953 technicky vo vojnovom stave, pretože konflikt ukončilo prímerie, nie podpis riadnej mierovej zmluvy. Krajiny oddeľuje demilitarizovaná zóna, ktorá je považovaná za najsilnejšie ozbrojenú hranicu na svete. V pásme širokom štyri kilometre a dlhom 248 kilometrov (a v jeho okolí) ležia odhadom cez dva milióny mín, píše AP. Hranicu strážia vojaci, tankové pasce a ploty z ostnatého drôtu.

vojak, kldr, korea Čítajte viac Severokórejský vojak prekročil hranicu s Južnou Kóreou s cieľom emigrovať

V čase vrcholiaceho súperenia za studenej vojny obe Kórey cez toto územie vysielali agentov a špiónov, ale v posledných rokoch neboli žiadne podobné incidenty zaznamenané, poznamenala AP. Od konca 90. rokov podľa nej prebehlo do Južnej Kórey asi 34 000 Severo­kórejčanov, aby sa vyhli chudobe alebo politickému útlaku vo vlasti. Prevažná väčšina z nich však prišla cez Čínu alebo krajiny juhovýchodnej Ázie.

Úteky Juhokórejčanov do chudobnej a autoritárskej KĽDR sú veľmi vzácne, hoci aj tie boli v minulosti zaznamenané.

Zostrelenie pre covid

Súčasné prekročenie hranice sa odohralo v čase, keď Severná Kórea uplatňuje prísne protikoronavírusové opatrenia a na začiatku roku 2020 uzavrela svoje hranice. A to aj napriek tomu, že doteraz žiadnu nákazu koronavírusom oficiálne nepotvrdila, upozornil Reuters.

Kim Čong-un Čítajte viac Desaťročie pri moci. KĽDR vyzvala miliónovú armádu, aby Kima bránila vlastnými životmi

V roku 2020 sa pokúsil dostať späť domov z Južnej Kórey Severokórejčan, ktorý mal údajne príznaky ochorenia covid-19 a vodca KĽDR Kim Čong-un následne vyhlásil totálny lockdown v pohraničnom meste Kesong. V septembri toho istého roku severokórejské ozbrojené zložky zastrelili juhokórejského úradníka, ktorého podľa Pchjongjangu objavili na lodi vo svojich teritoriálnych vodách.

Pchjongjang to zdôvodnil protikoronaví­rusovými opatreniami, ktoré podľa AP zahŕňajú aj zastrelenie kohokoľvek, kto sa pokúsi ilegálne prekročiť hranice. KĽDR sa podľa Reuters neskôr za jeho smrť ospravedlnila.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #demilitarizované pásmo