Le Penová uspela. Po kritike sňali z Víťazného oblúku vlajku EÚ

Úrady vo Francúzsku dali z Víťazného oblúka v Paríži sňať vlajku Európskej únie, ktorá tam bola dočasne vyvesená pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Francúzska v Rade EÚ.

02.01.2022 16:33
France EU Presidency Foto: ,
Vlajka EÚ na Víťaznom oblúku v Paríži v sobotu 1. januára 2022.
debata (35)

Umiestnenie vlajky EÚ na jednej z najznámejších parížskych dominánt kritizovali krajne pravicoví politici na čele s Marine Le Penovou. Tí francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona obvinili v tejto súvislosti z „útoku na francúzsku identitu“.

Európsku vlajku, ktorú tvorí 12 zlatých hviezd na modrom pozadí, vztýčili na Víťaznom oblúku na Silvestra, pričom tam nahradila tú francúzsku. V Paríži budú po zvyšok týždňa osvetlené modrými svetlami aj ďalšie pamiatky vrátane Eiffelovej veže a Panteónu.

Macronovi pravicoví rivali v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jar tohto roka, však sňatie francúzskej vlajky označili za urážku francúzskeho dedičstva a jeho veteránov.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že umiestnenie vlajky EÚ na jednej z dominánt francúzskej metropoly malo byť iba dočasné a že jej odstránenie sa vopred plánovalo na nedeľu.

Le Penová hovorí o masívnej mobilizácii

Podľa Le Penovej vyvesenie vlajky EÚ na parížsku dominantu prikázal Macron. Pravicová politička už skôr avizovala, že sa so žiadosťou o odstránenie vlajky obráti na Štátnu radu. Tá má vo Francúzsku funkciu najvyššieho správneho súdu a zároveň poradného orgánu exekutívy pre právne záležitosti. Sňatie vlajky EÚ z Víťazného oblúka Le Penová označila za „veľké vlastenecké víťazstvo“, pričom na Twitteri napísala, že „masívna mobilizácia“ prinútila Macrona ustúpiť.

Poland Summit Čítajte viac Euroskeptická krajná pravica má rodinný portrét. Bez svadby

Francúzsko prevzalo rotujúce predsedníctvo od Slovinska a 1. júla štafetu odovzdá Českej republike. Rada EÚ zastupuje záujmy 27 členských štátov pred Európskou komisiou a Európskym parlamentom. Predsedníctvo zvoláva zasadnutia ministrov, stanovuje ich pracovný program a vedie rokovania. Francúzsko tak bude mať počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov značný vplyv na presadzovanie určitých politických tém a na hľadanie kompromisov medzi 27 krajinami eurobloku, aj keď si predsedníctvo vyžaduje zachovanie neutrality pri rokovaniach.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vlajka #Paríž #krajná pravica #Marine Le Penová #víťazný oblúk