Fiala Čechom: Nemám pre vás dobré správy, čaká nás ťažký rok

Nový český premiér Petr Fiala vo svojom novoročnom príhovore vyhlásil, že pre občanov Česka nemá dobré správy. Tento rok bude podľa jeho slov pravdepodobne jedným z najzložitejších a najnáročnejších od vzniku samostatnej ČR. Stretávať sa vraj Česi budú s covidom, infláciou aj s rastom cien energií, cituje z premiérovho prejavu portál Novinky.cz.

02.01.2022 17:19
petr fiala Foto: ,
Nový český premiér Petr Fiala.
debata (6)

„Je prvý deň roka 2022 a ja pre vás nemám dobré správy. Tento rok bude pravdepodobne jedným z najzložitejších a najnáročnejších od vzniku samostatnej Českej republiky,“ povedal na úvod. „Trápiť nás budú problémy, ktoré prichádzajú zvonku, ale aj problémy, ktoré sme si zavinili sami. Predchádzajúca vláda žila zo dňa na deň, ako keby neustále zadlžovanie nemohlo nikdy spôsobiť infláciu,“ vysvetlil.

Zložité problémy, jednoduché riešenia

Medzi tri nebezpečenstvá, ktorým bude Česká republika čeliť, následne zahrnul infláciu, rast cien energií a tiež covid. Vyriešiť tieto problémy podľa Fialu potrvá dlho. Dúfa však, že prvé pozitívne výsledky prídu ešte pred koncom roka. „Náprava trvá mnohonásobne dlhšie. Odsúvať problémy je jednoduchšie, než ich začať riešiť. Našej krajine ale nič iné nezostáva,“ uviedol Fiala.

Nový český premiér varoval tiež pred populistami, ktorí ponúkajú jednoduché odpovede. „Zložité problémy nemajú jednoduché riešenia,“ uviedol.

Ako možnosť presadenia toho, čo Česko životne potrebuje, vníma Fiala české predsedníctvo v Európskej únii.

Českému národu sa v sobotu popoludní prihovoril aj šéf Senátu Miloš Vystrčil. Ten označil za kľúčové, aby Česko zvládlo boj s koronavírusom. Čechov preto vyzval k tzv. sebavedomej slušnosti, väčšej zmierlivosti a tiež k solidarite podobnej tej, akú prejavili pri náprave škôd po minuloročnom tornáde na Morave.

Raz mesačne

Fiala sa s prezidentom Milošom Zemanom v nedeľu počas spoločného novoročného obeda na zámku v Lánoch dohodli, že sa budú pravidelne stretávať, a to každý mesiac, aby prediskutovali aktuálne udalosti.

zemen Čítajte viac Zeman vo vianočnom posolstve šíril dezinformácie, tvrdia českí politici

Fiala zároveň oznámil, že prezident vymenuje v pondelok dopoludnia posledného člena novej vlády Zdeňka Nekulu za ministra poľnohospodárstva. Nekula z KDU-ČSL nemohol byť v decembri vymenovaný spolu s ostatnými ministrami, keďže mal pozitívny test na koronavírus a musel byť v izolácii. Zemanov hovorca neskôr v nedeľu spresnil, že vymenovanie sa uskutoční v pondelok napoludnie. Ešte predtým sa prezident s Nekulom stretne v Lánoch.

„Dohodli sme sa, že sa budeme stretávať pravidelne. Zhruba raz za mesiac, aby sme si mohli vymieňať pohľady na veci,“ vyhlásil šéf ODS Fiala, ktorý novoročný obed s prezidentom označil za „príjemné stretnutie“. Na obede sa zúčastnili aj manželky oboch politikov.

Mnoho rôznych názorov

Fiala pritom označil za dôležité, aby sa takéto stretnutia uskutočňovali, hoci pripustil, že on aj prezident majú na mnoho vecí rôzne názory a že zrejme reprezentujú aj iné skupiny voličov. Na podobnej pravidelnej báze sa prezident stretával aj s predchádzajúcim premiérom Andrejom Babišom.

Tradícia novoročných obedov prezidenta a premiéra v Lánoch začala počas vlády Zemanovho predchodcu Václava Klausa. Hoci ide prevažne o spoločenskú záležitosť, hovorí sa na nich a o politických otázkach.

Fialova vláda chce požiadať parlament o dôveru 12. januára. Pred poslancov v chce podľa slov premiéra predstúpiť už s hotovým programovým vyhlásením, na ktorom sa v súčasnosti ešte pracuje. Na budúci týždeň chce Fiala programové vyhlásenie prediskutovať so sociálnymi partnermi, uviedol Český rozhlas.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Petr Fiala #koronavírus