Chystá sa Srbsko na vojnu? Po tankoch či helikoptérach kúpilo Kornety

Srbský prezident Aleksandar Vučič ocenil ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej panujú na Balkáne obavy, že hromadenie arzenálu zo strany Belehradu by mohlo ešte viac poznačiť vzťahy so susedným Chorvátskom a eskalovať napätie v tomto vojnou poznačenom európskom regióne.

03.01.2022 17:44
vučič Foto:
Srbský prezident Aleksandar Vučič si na vojenskej základni neďaleko Belehradu prezerá ruské protitankové strely Kornet.
debata (255)

Prezident Vučič sa v pondelok na vojenskej základni neďaleko Belehradu zúčastnil na cvičení, počas ktorého vojaci testovali nedávno zakúpené protitankové riadené strely Kornet.

„Teší ma, že naši vojaci majú radosť z nákupu Kornetov z Ruska… Je to pravdepodobne jedna z najlepších protitankových zbraní na svete,“ povedal srbský prezident.

„Kornet je dôležitým obranným nástrojom na odstrašenie kohokoľvek od potenciálnej agresie voči našej krajine,“ dodal Vučič.

Aj čínsky arzenál

AP pripomína, že Srbsko sa v poslednom čase vyzbrojuje ruským, ale aj čínsky arzenálom. Moskva v uplynulých mesiacoch odovzdala Belehradu 30 bojových tankov a 30 obrnených transportérov. Srbsko tiež nedávno zakúpilo sofistikované ruské systémy protivzdušnej obrany Pancir-S1, ako aj čínske útočné a transportné helikoptéry a aj drony.

Aleksandar Vučič Čítajte viac Srbský prezident požiada Putina o ďalšie dodávky plynu

Americká agentúra dodala, že napriek tomu, že sa Srbsko formálne usiluje o členstvo v Európskej únii, odmietlo zosúladiť svoju zahraničnú politiku s EÚ a namiesto toho posilnilo svoje spojenectvo s Ruskom a Čínou. Vučič v pondelok vyhlásil, že Belehrad „zostáva na európskej ceste“, ale zároveň dodal, že bude naďalej „udržiavať“ svoje priateľské vzťahy s Moskvou a Pekingom.

Na vstup do EÚ potrebuje Srbsko podporu všetkých členských krajín. To môže byť pre prípadný vstup problém, keďže má napäté vzťahy so susedným Chorvátskom, ktoré je členom Únie a v súčasnosti podľa analytikov vedie malé preteky v zbrojení s Belehradom. Chorvátska vláda už potvrdila nákup 12 stíhačiek Rafale z Francúzska. Srbsko nedávno dostalo šesť stíhačiek MiG-29 z Ruska a ďalšie štyri stroje tohto typu z Bieloruska.

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Srbsko #Chorvátsko #dodávky zbraní