Severná Kórea oznámila test hypersonickej kĺzavej rakety

Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že otestovala hypersonickú kĺzavú raketu. Informovala o tom agentúra AFP. Raketa bola skúšobne odpálená v stredu a "presne zasiahla cieľ vzdialený 700 kilometrov", uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

05.01.2022 07:51 , aktualizované: 23:41
Kórea KĽDR raketa balistická odpálenie Foto: ,
Ľudia stoja pri televíznej obrazovke, ktorá zobrazuje spravodajský program informujúci o severokórejskej rakete na železničnej stanici v juhokórejskom Soule 5. januára 2022.
debata (28)

Podľa AFP išlo už o druhý ohlásený severokórejský test hypersonickej kĺzavej rakety.

Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády ešte skôr v stredu informovala, že Severná Kórea pravdepodobne odpálila do Japonského mora balistickú strelu. Podľa JCS bola strela vypálená z územia Severnej Kórey smerom na východ okolo 08.10 h miestneho času (o 00.10 h SEČ).

Japonský premiér Fumio Kišida takisto uviedol, že šlo o „možné odpálenie balistickej strely“. Vo svojom vyhlásení označil za „veľmi nešťastné, že Severná Kórea od minulého roka pokračuje v odpaľovaní rakiet.“

AFP pripomenula, že severokórejský vodca Kim Čong-un vo svojom novoročnom príhovore prekvapujúco nespomenul tradičných hlavných protivníkov svojej krajiny, teda USA a Južnú Kóreu, ani sa priamo nezaoberal zahraničnou politikou. Povedal však, že z dôvodu „čoraz nestabilnejšej“ situácie vo vojenskej oblasti na Kórejskom polostrove a vo svete bude Pchjongjang pokračovať v „posilňovaní kapacít národnej obrany“.

Severná Kórea uskutočnila svoj posledný raketový test v októbri 2021, keď odpálila z ponorky balistickú strelu SLBM (submarine-launched ballistic missile).

Testovanie balistických striel zakazujú Severnej Kórei rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #balistická raketa #hypersonické rakety