Irak: Základňu, kde pôsobia americkí vojaci, zasiahla kaťuša

Raketa typu kaťuša zasiahla v stredu vojenskú základňu na medzinárodnom letisku v irackom Bagdade, na ktorej pôsobia aj americkí vojaci. Išlo už o tretí útok voči cieľom Spojených štátov v Iraku od začiatku tohto týždňa, informovala agentúra AP.

05.01.2022 12:30
irak, základňa Foto:
Na archívnej snímke z 29. decembra 2019 letecká snímka na leteckú základňu Ajn al-Asad v provincii Anbár na západe Iraku.
debata (22)

Útoky súvisia s druhým výročím smrti vplyvného iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pred dvoma rokmi pri útoku amerického bezpilotného lietadla neďaleko letiska v Bagdade. Solejmáního zabitie nariadil vtedajší prezident USA Donald Trump.

Podľa vyhlásenia irackej armády bola strela odpálená z raketometu umiestneného v časti západného Bagdadu, odkiaľ v minulosti ostreľovali letisko iracké šiitské milície podporované Iránom. Útok si nevyžiadal nijaké škody ani zranenia.

Irán Irak Solejmání Teherán rozlúčka chameneí Čítajte viac Ak Trumpa nepostavíte pred súd, pomstíme generálovu smrť, sľúbil Raísí

V pondelok boli v blízkosti základne na bagdadskom letisku, kde pôsobia americkí vojenskí poradcovia, zostrelené dva drony naložené výbušninami. Podobné bezpilotné zariadenia s výbušninami v pondelok zostrelili aj pri základni v západoirackej provincii Anbár, kde sú taktiež dislokovaní príslušníci armády USA, ktorí radia irackej armáde v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Na pokraji vojny

Iránsky generál Solejmání, zabitý 3. januára 2020, velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. Pri tom istom americkom útoku zahynul aj abú Mahdí Muhandis, veliteľ proiránskych šiitských milícií Hašd Šaabí.

Spojené štáty a Irán sa po Solejmáního zabití dostali na pokraj vojny. Irán a ním podporované ozbrojené skupiny v Iraku reagovali opakovanými útokmi na iracké základne, na ktorých sa nachádzali americkí vojaci. Irán takisto vydal zatykač na Donalda Trumpa, ktorý útok na iránskeho generála označil za odvetu na vlnu útokov na americké ciele v Iraku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kaťuša #Bagdad