Írom zdražel alkohol, aby menej pili. Podobne ako Škóti

Popíjanie v Írsku je drahšie, štát si sľubuje od zvýšenia cien menší počet ochorení spojených s pitím alkoholických nápojov. Všetky zdraželi počnúc 4. januárom.

06.01.2022 15:20
alkohol, whisky, pitie, kaviareň, bar Foto:
Od nového roku ľudia v Írsku za fľašu írskej whisky aj za whisky zo zahraničia v objeme 0,7 l zaplatia najmenej 20 eur.
debata (18)

Íri dokonca za whisky vyrábanú v ich krajine zaplatia viac, ako keby ju kupovali na Slovensku. Po novom ich fľaša v objeme 0,7 litra vyjde v Írsku v priemere drahšie o 10 eur. Zavedenie minimálnych cien znamená, že írska whisky alebo whisky zo zahraničia nesmú stáť menej ako 22 eur. Na Slovensku sa dá zohnať v akciovej ponuke len za polovicu tejto ceny.

Pivo za 1,70 eura

Íri, ktorým chutí pivo, si výrazne priplatia v prípade, že sú zvyknutí kupovať lacnejšie značky. „Plechovka značky Galahad, ktorá stála 0,75 eura, teraz stojí najmenej 1,57 eura,“ upozornil denník Irish Examiner. Minimálna cena sa pri pive odvíja od objemu alkoholu a od veľkosti plechovky alebo fľašky.

Nový zákon odzvonil výhodným nákupom veľkých balení. Pravidlo, že čím viac zákazník kúpi, o to menej za jeden kus zaplatí, je minulosť. „Reťazec Supervalu predával balenie 24 plechoviek piva Guinness za 18 eur. Na základe minimálnej ceny rovnaký počet musí stáť najmenej 39,77 eura,“ poznamenal Irish Examiner.

Hlbšie do peňaženky majú aj milovníci vína. Kým na Slovensku sa dá nájsť fľaša už za tri eurá, naopak, v Írsku po novom vyjde najmenej na 7,40 eura.

Ceny írskej whisky v Írsku a na Slovensku
Jameson 28,50 € 16,10 €
Bushmills Original 23 € 14,80 €
Paddy 27 € 18,20 €
Connemara 35 € 22,50 €
Writers Tears 44,99 € 36,90 €
Poznámka: Ide o porovnanie cien v dvoch internetových obchodoch v Írsku a na Slovensku. Všetky fľaše majú objem 0,7 litra.

Vysoké náklady na liečbu ochorení

Írski predajcovia alkoholických nápojov tlačili na vládu aj na parlament, aby nedošlo k zavedeniu minimálnych cien. Nepochodili ani s varovaním, že veľa Írov podľahne nákupnej turistike. Tvrdili, že za lacnejším alkoholom začnú cestovať do susedného Severného Írska, kde zákonom stanovené najnižšie ceny neexistujú.

Vláda v Írsku sa inšpirovala zmenou, ktorú zaviedlo Škótsko. V máji 2018 schválilo minimálne ceny alkoholických nápojov, pričom výsledky si pochvaľuje. „Za jeden rok od prijatia tejto právnej normy sa v Škótsku znížil predaj alkoholu v rozpätí 4 až 5 percent, čo je najvýraznejší pokles v krajine za posledných 20 rokov,“ uviedla stanica BBC. Škótska vláda reagovala na prvé štatistické údaje slovami, že sú veľmi povzbudzujúce.

Politici v Írsku, ktorí podporili minimálne ceny, dúfajú, že efekt bude podobne prínosný ako v Škótsku (v Anglicku a vo Walese toto legislatívne opatrenie nemajú). Nadmerné pitie alkoholu medzi Írmi vystavuje zdravotníctvu ročne účet vo výške 3,2 miliardy eur.

Kritici minimálnych cien hovoria, že v skutočnosti ide o trest pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Naopak, stúpenci poukazujú nielen na samotný očakávaný pokles spotreby alkoholu. Zvlášť prízvukujú, že vyššie ceny môžu odradiť mladých ľudí (najmä vysokoškolákov) od nezdravého objemu pitia, lebo nemajú toľko peňazí ako pracujúci dospelí. Veria pritom, že bude menej takých, čo si pred zábavou v nočných podnikoch najprv viac vypijú, aby sa takpovediac naštartovali.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #alkohol