Biden: Útok na Kapitol bol "ozbrojenou vzburou"

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil udalosti spred roka, keď stúpenci jeho predchodcu Donalda Trumpa násilne vtrhli do sídla zákonodarného zboru Spojených štátov, za "ozbrojenú vzburu". Trumpa obvinil, že sa po prehre v prezidentských voľbách pokúsil zabrániť demokratickému odovzdaniu moci.

06.01.2022 16:32 , aktualizované: 22:12
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden počas prejavu pri príležitosti prvého výročia násilného vtrhnutia prívržencov jeho predchodcu Donalda Trumpa do budovy Kapitolu vo Washingtone, 6. januára 2022 vo Washingtone
debata (7)

„Po prvý raz v našich dejinách prezident nielen prehral voľby, ale sa aj pokúsil zabrániť pokojnému odovzdaniu moci, keď násilný dav vnikol do Kapitolu,“ povedal Biden v prejave pri príležitosti prvého výročia útoku na Kongres USA vo Washingtone.

„Nebola to skupina turistov. Bola to ozbrojená vzbura,“ vyhlásil Biden o udalostiach zo 6. januára 2021. Dav vtedy vtrhol do budovy Kongresu v čase, keď jeho členovia zasadali, aby definitívne potvrdili výsledky prezidentských volieb z novembra 2020, v ktorých kandidát demokratov Biden zvíťazil nad republikánom Trumpom.

„Snažili sa podkopať ústavu,“ povedal Biden. „Bývalý prezident Spojených štátov amerických vytvoril a šíril sieť lží o voľbách z roku 2020. Urobil tak, pretože si cení moc viac než zásady, pretože považuje vlastné záujmy za dôležitejšie než záujmy svojej krajiny,“ dodal šéf Bieleho domu.

USA i svet sa podľa jeho slov v súčasnosti nachádzajú „v zápase medzi demokraciou a autokraciou“. V tejto súvislosti Biden prisľúbil, že „neumožní nikomu, aby priložil dýku k hrdlu demokracie“.

Obe komory amerického Kongresu si vo štvrtok minútou ticha pripomenuli útok na Kapitol vo Washingtone. Členovia Snemovne reprezentantov a Senátu sa zišli na osobitných zasadnutiach, ktoré patrili k sérií podujatí pri príležitosti výročia násilia v metropole USA.

Na zasadnutí Senátu hovorili viacerí jeho členovia o svojich spomienkach na 6. január minulého roka. O osobných dojmoch z vtedajších udalostí rozprávali aj členovia Snemovne reprezentantov. Jej predsedníčka Nancy Pelosiová vyzdvihla ako hrdinov policajtov, ktorí sa postavili do cesty davu. Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer varoval, že útoky na demokraciu v krajine stále pokračujú.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na kapitol