Kyjevský súd nariadil zabaviť všetok Porošenkov majetok

Kyjevský súd vo štvrtok na žiadosť prokuratúry nariadil zabaviť všetok majetok opozičného politika a bývalého prezidenta Petra Porošenka.

06.01.2022 17:32
Petro Porošenko Foto: ,
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (43)

Obhajoba už oznámila, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. Porošenko, ktorý je teraz na dovolenke v zahraničí, je podľa prokuratúry podozrivý z vlastizrady. Porošenko sa chcel podľa tlače do vlasti vrátiť 17. januára, keď sa tiež chcel dostaviť na súd.

V poradí piaty prezident nezávislej Ukrajiny je podľa agentúry Unian vyšetrovaný aj ako podozrivý z financovania terorizmu a vytvorenia teroristickej organizácie.

Úrady ho podozrievajú, že ešte pred zvolením za prezidenta sa dohodol – aj s ľuďmi z najvyššieho vedenia Ruska – na nákupe uhlia za 1,5 miliardy hrivien (vyše 39 miliónov eur) z územia ovládaného proruskými separatistami na Donbase na východe krajiny.

Tento nákup podľa vyšetrovateľov zvýšil závislosť ukrajinskej energetiky na Rusku a separatistoch, sťažil diverzifikáciu energetických zdrojov a podkopal hospodársku bezpečnosť štátu. V prípade figuruje ako podozrivý aj proruský opozičný politik Viktor Medvedčuk.

Petro Porošenko Čítajte viac Ukrajinský exprezident Porošenko má na krku obvinenie z velezrady
43 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko