Ministri obrany USA a Ruska si zatelefonovali. Témou bola Ukrajina

Americký minister obrany Lloyd Austin telefonoval vo štvrtok s ruským rezortným partnerom Sergejom Šojguom. Témou zriedkavého rozhovoru boli nadchádzajúce rokovania oboch krajín v Ženeve o hromadení ruských vojakov pri hranici s Ukrajinou, oznámil Pentagón.

06.01.2022 21:17
Lloyd Austin / Sergej Šojgu / Foto:
Vľavo americký minister obrany Lloyd Austin a jeho ruský rezortný partner Sergej Šojgu
debata (17)

Hovorca Pentagónu John Kirby uviedol, že ministri hovorili o „znižovaní rizika neďaleko hraníc Ukrajiny“ v čase pretrvávajúcich obáv USA a európskych krajín, že by Rusko mohlo napadnúť susednú krajinu.

Moskva k ukrajinskej hranici premiestnila desaťtisíce vojakov a Kremeľ žiada záruky, že Kyjev nebude pozvaný vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO). Spojené štáty a spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.

Moskva je obviňovaná z podpory separatistov na východe Ukrajiny, kde v roku 2014 vypukol konflikt, ktorý si vyžiadal viac ako 13-tisíc životov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyhlásil, že pondelkové rozhovory USA s Ruskom nebudú úspešné, pokým bude „na hlavu Ukrajiny mieriť zbraň“. Pokrok môže podľa neho nastať len v prípade deeskalácie.

Vladimir Putin Čítajte viac Biden a Putin absolvujú telefonát, požiadal oň ruský prezident
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #Lloyd Austin