Strieľajte ostrými a bez varovania. Kazašský prezident povolil vojakom zabíjať

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok oznámil, že bezpečnostným zložkám dovolil, aby do "teroristov" bez varovania strieľali ostrými nábojmi.

07.01.2022 06:40 , aktualizované: 14:41
kazachstan Foto:
Policajné zátarasy v centre kazašskej Alma-Aty počas nepokojov.
debata (964)

Tokajev počas svojho prejavu odvysielaného televíznymi stanicami opäť obvinil „teroristov“ a „militantov“ z rozsiahlych nepokojov, ktoré v krajine vypukli v reakcii na zvýšenie cien pohonných látok.

„Tí, ktorí sa nevzdajú, budú zlikvidovaní,“ povedal Tokajev s tým, že bezpečnostným zložkám dovolil zabíjať.

„Zo zahraničia sa ozývajú výzvy na rokovania a mierové riešenie. Sú to nezmysly. Ako môžeme rokovať so zločincami, s vrahmi? Máme dočinenia s ozbrojenými a vycvičenými banditmi… takže ich treba zlikvidovať,“ povedal Tokajev v rámci svojho tretieho verejného prejavu v uplynulom týždni, píše agentúra AFP.

Demonštranti v kazašskom meste Alma-Ata počas...
Policajné jednotky počas protestov v kazašskom...
+8Muž si fotí rozbité okno počas protestu v meste...

Na najväčšie kazašské mesto Alma-Ata podľa Tokajeva zaútočilo „20 000 banditov“, ktorí mali „jasný plán útoku“. Kazašský prezident poďakoval vedúcim predstaviteľom Ruska, Číny a Turecka za ich podporu, pričom „osobitne poďakoval“ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za vyslanie vojenských jednotiek s cieľom potlačiť nepokoje.

Počas „špeciálnych operácií“ bezpečnostných síl bolo v Kazachstane zadržaných približne 3 000 ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za „zločincov“ bolo „zlikvidovaných“ a ďalších 18 ich bolo zranených, informovala predtým v piatok tlačová služba kazašského ministerstva vnútra. Podľa ministerstva pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 ich bolo zranených.

Situácia je zložitá „teroristi“ kladú tvrdý odpor

Ako v piatok uviedla agentúra Interfax, všetky budovy miestnych úradov v Kazachstane sú už pod ochranou orgánov činných v trestnom konaní.

V mnohých lokalitách sa údajne vytvorili „oddiely domobrany“, ktorých členovia-dobrovoľníci pomáhajú poriadkovým silám obnoviť a „chrániť ústavný poriadok“.

Z viacerých lokalít podľa Interfaxu hlásia pogromy a rabovanie.

Situácia v Alma-Ate je stále zložitá. „Teroristi“ tam „vzdorujú bezpečnostným silám“, ktorých „protiteroristická operácia pokračuje“, povedal pre Interfax námestník primátora mesta Akim Jeržan Babakumarov.

Potvrdil, že vo štvrtok došlo v oblasti Námestia republiky k zhoršeniu situácie.

„Teroristi kladú tvrdý odpor,“ povedal Babakumarov. Skupina vzbúrencov sa podľa Interfaxu zabarikádovala v budove televízneho kanálu Mir v Alma-Ate.

Podľa ministerstva vnútra pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 ich bolo zranených.

Tokajev v piatok potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby „pomohli dať všetko do poriadku“.

„Tento kontingent prišiel na obmedzený čas, aby vykonával najmä funkcie istenia a ochrany strategických objektov,“ povedal Tokajev v piatok na stretnutí štábu pre boj s terorizmom.

V jeho rámci tiež vyhlásil, že operácie „proti teroristickým aktivitám“ v Kazachstane budú „pokračovať až do úplného zničenia militantov“.

Interfax dodal, že prezident počas zasadnutia vydal množstvo príkazov, ktoré majú viesť k ďalšej stabilizácii situácie v krajine.

Tokajev už skôr uviedol, že ústavný poriadok v Kazachstane bol v podstate obnovený vo všetkých regiónoch krajiny. „Miestne úrady majú situáciu pod kontrolou. Ale teroristi naďalej používajú zbrane a poškodzujú majetok občanov,“ povedal.

Obyvatelia Alma-Aty majú stále problémy s prístupom na internet, informovala v piatok agentúra Interfax.

Štátny kanál Chabar 24 vo štvrtok informoval, že Kazachstan dočasne obmedzil prístup na internet, „aby zaistil bezpečnosť“. Vo štvrtok večer bol prístup na internet obnovený, no o dve hodiny neskôr v mestách Nur-Sultan a Alma-Ata opäť „vypadol“ a v Alma-Ate nefungoval ani v piatok ráno. Nedajú sa ani prijímať správy odoslané zo zahraničia prostredníctvom messengerov.

Exprezident odletel aj s rodinou

Kazašský exprezident Nursultan Nazarbajev údajne spolu so svojimi dcérami a ich rodinami opustil krajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje to v piatok napísal na svojom telegramovom účte kazašský spravodajský web Orda.kz.

Nazarbajev Čítajte viac Nursultan Nazarbajev, posledný mohykán sovietskej éry prežil svoju funkciu

V Kazachstane vraj zostal iba jeho starší brat Bolat Nazarbajev.

V príspevku si šéfredaktor Orda.kz tiež všíma, že v oficiálnych vyhláseniach sa prestalo uvádzať hlavné mesto pod názvom Nur-Sultan. Tento nový názov pre Astanu na počesť prvého prezidenta krajiny jednomyseľne schválil kazašský parlament pred tromi rokmi.

Šéfredaktor Orda.kz dodáva, že štátne orgány ani štátne médiá od začiatku súčasnej politickej krízy v krajine nespomínajú meno bývalého prezidenta a nehovoria ani o tom, čo sa s ním stalo.

V meste Taldykorgan v stredu dav strhol sochu Nazarbajeva.

Kirgizské médiá v noci na piatok informovali, že do tamojšej metropoly Biškek prileteli dve lietadlá, ktoré údajne patria Nazarbajevovej rodine.

Osemdesiatjeden­ročný Nazarbajev bol v stredu svojím nástupcom Kasym-Žomartom Tokajevom zbavený funkcie predsedu republikovej Bezpečnostnej rady. Túto funkciu momentálne zastáva Tokajev. Nazarbajev ako prezident stál na čele Bezpečnostnej rady takmer 30 rokov a od roku 2019, keď odišiel z postu hlavy štátu, to bola jeho posledná „nereprezentatívna funkcia“.

Vyšlú mierové sily

Stála misia Arménska pri OSN doručila generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a členom Bezpečnostnej rady OSN list, v ktorom oficiálne informuje „o vyslaní mierových síl“ členských štátov Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) do Kazachstanu, kde sa už niekoľko dní odohrávajú nepokoje.

Informovala o tom v piatok agentúra TASS, ktorá spresnila, že arménsky premiér Nikol Pašinjan v súčasnosti predsedá Rade kolektívnej bezpečnosti ODKB.

V liste sa vysvetľuje, že k vyslaniu jednotiek armád OKDB dochádza „na základe výzvy prezidenta Kazašskej republiky Kasyma-Žomarta Tokajeva“, ako aj „vzhľadom na ohrozenie národnej bezpečnosti a suverenity Kazašskej republiky“ a v súlade s článkami Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Cieľom misie OKDB je normalizovať situáciu v Kazachstane, píše sa v liste.

Ako dodala agentúra RIA Novosti, do Kazachstanu vo štvrtok dorazili prví ruskí vojaci. Okrem nich sa na tejto misii zúčastnia aj zástupcovia ozbrojených síl ďalších štyroch krajín – Bieloruska, Arménska, Kirgizska a Tadžikistanu. Ich úlohou bude „strážiť štátne a vojenské objekty a pomáhať miestnym bezpečnostným zložkám“.

Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas v rozhovore pre RIA Novosti uviedol, že „mierotvorcovia“ presunutí do Kazachstanu majú právo použiť zbrane v prípade útoku „ozbrojených gangov“.

Uviedol tiež, že dĺžka trvania ich misie v Kazachstane bude dohodnutá s tamojším ministerstvom obrany. Nespresnil, kde bude armáda rozmiestnená.

Stála misia Kazachstanu pri OSN podľa RIA Novosti zverejnila nótu, v ktorej uvádza, že útoky na vládne budovy, letiská, sklady zbraní v Kazachstane naznačujú, že „ide o akcie sprisahancov“ a že boli plánované.

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami. V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

964 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan