Šéf Moderny: Na jeseň bude zrejme potrebné ďalšie preočkovanie

Aj účinnosť posilňujúcich dávok vakcíny proti covidu-19 bude pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch klesať a ľudia možno budú ku koncu roka potrebovať ďalšie preočkovanie. Na konferencii organizovanej bankovou spoločnosťou Goldman Sachs to uviedol šéf americkej farmaceutickej spoločnosti Moderna Stéphane Bancel, informovala agentúra Reuters.

07.01.2022 14:58
moderna Foto:
Vakcína proti covidu od spoločnosti Moderna.
debata (61)

Vyhlásenie prichádza niekoľko dní po tom, čo Izrael schválil podávanie druhého „boosteru“ a celkovo štvrtej dávky vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech ľuďom s oslabenou imunitou. Rovnaký krok vo štvrtok oznámila vláda Čile, ktorá chce od 7. februára sprístupniť štvrtú dávku všetkým obyvateľom od 55 rokov. Predbežná štúdia z Izraela zistila, že štvrtá dávka vakcíny viedla za týždeň od podania k päťnásobnému navýšeniu hladiny protilátok.

Tržby dve miliardy

„Stále sa domnievam, že na jeseň 2022 a ďalej do budúcnosti budeme potrebovať boostery,“ uviedol výkonný riaditeľ Moderny Bancel. Jeho spoločnosť tiež údajne pracuje na vakcíne prispôsobenej variantu omikron, tá však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude v najbližších dvoch mesiacoch dostupná. Reuters pripomína, že opakované očkovanie je pre Modernu výhodné a že firma nedávno pre tento rok avizovala potenciálne tržby z posilňujúcich dávok v USA vo výške dvoch miliárd dolárov.

omikron Čítajte viac Omikron je násobne nákazlivejší aj medzi očkovanými, ukazuje dánska štúdia

Niektorí experti v súvislosti s podávaním druhých posilňujúcich dávok nabádajú k opatrnému prístupu. „Nemôžeme všetkých očkovať každých štyri až šesť mesiacov. Nie je to udržateľné a nemôžeme si to dovoliť,“ povedal denníku The Daily Telegraph šéf výskumu vakcín na Oxfordskej univerzite Andrew Pollard. Riaditeľ medicíny vo firme Pfizer Paul Burton zase minulý mesiac uviedol, že treba ešte niekoľko mesiacov čakať so závermi ohľadom toho kedy a či vôbec budú štvrté dávky potrebné.

Ich podávanie však má už teraz podporu aj v častiach severnej Ameriky. Guvernér amerického štátu Západnej Virgínie Jim Justice oznámil, že ich chce začať ponúkať ľuďom starším ako 50 rokov či napríklad zdravotníkom. S očkovaním štvrtými dávkami už teraz začína kanadská provincia Ontario, a to v domovoch dôchodcov a liečebniach dlhodobo chorých.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Po Izraeli začne štvrtou dávkou vakcíny proti covidu očkovať Čile
61 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus