Fiala predstavil program, už tradične zavíta na Slovensko

Nový český premiér Petr Fiala pricestuje v utorok 11. januára na Slovensko. Stretnúť sa má so svojím slovenským náprotivkom Eduardom Hegerom (OĽANO), prijať ho má aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Oznámila to v piatok česká vláda.

07.01.2022 15:20
petr fiala Foto: ,
Nový český premiér Petr Fiala.
debata (3)

Premiéri majú hovoriť o bilaterálnej spolupráci či regionálnych a európskych otázkach.

Cesty nových premiérov oboch krajín po prevzatí úradu tradične smerujú do partnerskej krajiny.

Premiéri majú rokovať o bilaterálnej spolupráci, regionálnych a európskych otázkach, najmä o situácii na východnej hranici EÚ, západnom Balkáne, rozširovaní EÚ a tiež Zelenej dohode. Témou bude aj nadchádzajúce predsedníctvo ČR v Rade Európskej únie v druhom polroku 2022 a ročné predsedníctvo Slovenska vo Vyšehradskej štvorke, ktoré sa začína takisto 1. júla.

Praha Vláda Nová Vymenovanie Čítajte viac Fialova vláda je kompletná. Zeman vymenoval posledného ministra

Predstavil program

Stabilizácia verejných financií, proeurópska politika či dôchodková reforma. To sú priority novej Fialovej vlády opísané v preambule jej programového vyhlásenia. V piatok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Programové vyhlásenie nového vládneho kabinetu, s ktorým bude Fiala žiadať parlament o vyslovenie dôvery, schválila nová vláda vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí.

„Chceme štát, ktorý nežije na dlh, ktorý je šikovný, efektívny a úsporný,“ píše vláda v úvode programového vyhlásenia.

Zásadné zmeny v oblasti verejných financií plánuje kabinet dokončiť približne v polovici svojho mandátu, aby platili od roku 2024.

„V záujme zdravého hospodárenia štátu preto nedopustíme žiadne ďalšie zbytočné zadlžovanie a pripravíme také opatrenia, ktoré umožnia priebežne znižovať rozpočtové schodky,“ pokračuje vyhlásenie.

Kabinet ďalej sľubuje dôchodkovú reformu. Tá má údajne podporiť medzigeneračnú solidaritu v rodinách.

„Reforma dôchodkového systému bude postavená na celospoločenskom konsenze, ktorý zaistí dlhodobú perspektívu. Chceme, aby ľudia v aktívnom veku mali jasno, aký budú mať dôchodok, a aby vedeli, že aj v starobe budú mať dôstojný život,“ približuje koalícia.

Aj zlepšenie politickej kultúry

Medzi kľúčové priority vlády patrí podľa vyhlásenia aj vzdelávanie, podpora slobodného trhu, životné prostredie, bývanie, digitalizácia či veda a výskum. Zameria sa aj na modernizáciu štátnej správy.

„Presadíme aj zlepšenie politickej kultúry. Do vedúcich pozícií vyberieme poctivé, kompetentné a dôveryhodné osobnosti, ktoré budú brániť záujmy ČR a nebudú mať konflikty záujmov,“ sľubuje tiež vláda Petra Fialu.

V roku 2025 by malo Česko navyše vynakladať na obranu dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP). Súčasne kabinet plánuje aj nový trestný a civilný súdny poriadok. Novelu zákona o štátnom zastupiteľstve chce stihnúť ešte v tomto roku, všímajú si Novinky.

Čo sa týka zahraničnopoli­tických otázok, Fialov kabinet akcentuje transatlantické väzby a ľudskoprávnu problematiku, priblížil ešte vo štvrtok portál ČT24. Takisto sa zdôrazňujú nadštandardné vzťahy so Slovenskom, záujmom je i zachovanie dobrých vzťahov s Britániou a revízia stykov s Ruskom a Čínou. Cieľom novej vlády je tiež od roku 2023 umožniť Čechom žijúcim v zahraničí hlasovať vo voľbách korešpondenčnou formou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Petr Fiala #programové vyhlásenie vlády