Láska je už dávno preč. Magazín Politico píše o nezhodách v rámci V4

Česká republika a Slovensko sa priblížili k hlavnému prúdu Európskej únie, Maďarsko a Poľsko však idú opačným smerom. Napísal to v piatok spravodajský portál Politico.

07.01.2022 21:12
V4 premiéri Morawiecki, orbán heger babiš Foto: ,
Na snímke zľava poľský premiér Mateusz Morawiecki, francúzsky prezident Emmanuel Macron, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Eduard Heger a český premiér Andrej Babiš po summite predsedov vlád V4 v Budapešti 13. decembra 2021.
debata (69)

Tieto štyri krajiny sú od roku 1991 členmi zoskupenia Visegrádska štvorka, pripomína Politico. Toto zoskupenie známe ako V4 sa však podľa tohto magazínu mení na V2+2.

Príčinou sú podľa Politica narastajúce nezhody medzi Poľskom a Maďarskom na jednej strane a ČR a Slovenskom na strane druhej. Poľsko a Maďarsko podľa portálu upúšťajú od opatrení, ktoré sú súčasťou liberálnej demokracie. Na Slovensku a v ČR sa nedávno zmenila vláda, čím sa obe tieto krajiny priblížili k „hlavnému prúdu EÚ“, konštatuje Politico.

Portál pripomína záležitosti z oblasti dopravy a jadrovej energie, postoje jednotlivých krajín voči Rusku a Číne, fondy EÚ a zásady právneho štátu, či spor medzi ČR a Poľskom v súvislosti s baňou Turów.

Eugenius Smolar z varšavského Centra pre medzinárodné vzťahy (CSM) pre Politico povedal, že medzi krajinami V4 narastajú rozdiely v oblasti kultúry a politiky. „Sú tu spoločné témy, akákoľvek láska je však dávno preč,“ povedal.

Politico pripomína i vyjadrenie českého ministra pre európske záležitosti Mikuláša Beka, ktorý v rozhovore pre český denník Hospodárske noviny povedal, že Poľsko a Maďarsko sú vo vážnom spore so zvyškom EÚ a Česká republika a Slovensko nehrajú podľa rovnakých nôt.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #V4 #Visegrádska štvorka #Politico