Časť talianskych lekárov považuje pokutu pre neočkovaných za smiešne nízku

Časť talianskych lekárov považuje za výsmech pokutu 100 eur, ktorá hrozím ľuďom vo veku nad 50 rokov, ak sa nedajú naočkovať proti COVIDU-19. Informoval o tom denník Corriere della Sera.

08.01.2022 06:18
Taliansko, turisti, Rím, Foto: ,
Zhluk turistov a miestnych obyvateľov na Via Condotti v centre Ríma, v piatok 7. januára 2022.
debata (31)

Lekári poukazujú, že postih je výrazne miernejší ako v ďalších krajinách, ktoré zaviedli povinné očkovanie. V Európe to sú napríklad Rakúsko alebo Grécko. Prísnejší postih ale v Taliansku čaká ľudí, ktorí porušia povinnosť nechať sa zaočkovať a chodia do práce.

V stredu talianska vláda zaviedla povinné očkovanie proti COVIDU-19 pre obyvateľov vo veku 50 rokov a viac. Od prvého februára začnú túto povinnosť úrady vymáhať jednorazovou sankciou, ktorá je 100 eur. Od 15. februára ľudia starší ako 50 rokov nebudú smieť chodiť do práce, pokiaľ nie sú zaočkovaní alebo nedávno neprekonali COVID-19.

Výška sankcie vyvolala v lekárskom prostredí tvrdú kritiku. Mediálne známy virológ Roberto Burioni, ktorý zavedenie povinného očkovania podporoval, označil výšku pokuty za „grotesknú šaškáreň“, a jeho kolega Massimo Galli považuje pokutu za „smiešnu“.

Šéf stavovskej organizácie lekárov chirurgov a zubárov Filippo Anelli sa domnieva, že pokuta je „málo presvedčivou sankciou, ktorá nikoho nedonúti dodržiavať pravidlá“. Na sociálnych sieťach sa ozvalo aj mnoho lekárov a zdravotných sestier, ktorí vyjadrujú nad opatrením vlády sklamanie a rozčarovanie.

Lekári poukazujú, že talianske pokuty sú výrazne nižšie ako v Grécku a Rakúsku, kde tiež zaviedli alebo čoskoro zavedú obdobnú povinnosť očkovania. V Rakúsku hrozí za porušenie povinnosti očkovania pokuta 600 eur jedenkrát za kvartál, čo je za rok 2400 eur. Sankcia ale môže byť navýšená na 3600 eur. V Grécku zaviedli povinné očkovanie pre ľudí starších ako 60 rokov, a za porušenie úrady môžu uložiť raz za mesiac pokutu 100 eur.

Prísnejšie postihy ale v Taliansku hrozí ľuďom, ktorí chodia práce. Ak im je 50 a viac rokov a nemajú certifikát preukazujúci očkovanie či prekonanie choroby COVID-19, hrozí im od 15. februára v prípade vstupu na pracovisko pokuta až 1 500 eur. Pokutu môžu dostať v tomto prípade aj zamestnávatelia. V prípade, že zamestnanec prácu vykonávať nemôže, smie ho zamestnávateľ poslať na neplatenú dovolenku. Taliansko už skôr zaviedlo povinné očkovanie aj pre niektoré profesijné skupiny, napríklad zdravotníkov. Tým tiež v prípade, že sa nenechajú zaočkovať, hrozí povinné voľno bez platu.

Taliansko v posledných dvoch týždňoch zaznamenalo prudký rast prípadov koronavírusovej nákazy a opakovane hlásilo najvyššie denné prírastky od začiatku epidémie. V piatok krajina ohlásila 108-tisíc nových prípadov, čo je výrazne menej, než na začiatku týždňa. Pokles mohlo spôsobiť aj to, že vo štvrtok bol v Taliansku štátny sviatok, keď sa obvykle testuje menej ako počas pracovných dní.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #očkovanie #koronavírus