Nemecko zastavilo vývoz zbraní do Kazachstanu

Nemecko zastavilo vývoz zbraní do Kazachstanu vzhľadom na tamojšie aktuálne nepokoje. Tieto nevyhnutné kroky boli podniknuté so zámerom, aby sa do tejto stredoázijskej republiky nedostával takýto tovar, informovala v sobotu tlačová agentúra DPA.

08.01.2022 09:20
debata (58)

Minulý rok bolo udelených 25 licencií na dodávky zbraní do Kazachstanu v celkovej hodnote približne 2,2 milióna eur. To je pomerne nízka hodnota, ale zastavenie vývozu sa vzhľadom na súčasnú situáciu považovalo za potrebné.

Najväčšie kazašské mesto Alma-Ata, ktoré je i ekonomickým centrom krajiny, sa v uplynulých dňoch zmieta v nepokojoch vrátane podpaľovania vládnych budov a masového rabovania.

Najväčšiu vlnu protestov za ostatné roky vyvolala nevôľa obyvateľov nad výrazne zvýšenými cenami pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Nepokoje sa čoskoro premenili na násilné protivládne demonštrácie. Kazachstan s 18-miliónovou populáciou je pritom bohatý na ropu a zemný plyn.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev medzitým rozpustil vládu. V stredu večer zasiahla v Alma-Ate armáda. Vojenská aliancia bývalých sovietskych štátov pod velením Ruska – Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) – vyslala do krajiny výsadkárov ako súčasť mierových síl.

Tokajev vydal v piatok rozkaz na streľbu do demonštrantov ohrozujúcich prežitie jeho autoritárskej vlády. Na celom území krajiny platí výnimočný stav.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kazachstan