Kazašské úrady označili vydanie bilancie o obetiach nepokojov za technickú chybu

Kazašské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že o počte zabitých počas protestov neinformovalo. Agentúra Interfax dodala, že ministerstvo nepotvrdilo zverejnenú informáciu o najmenej 164 obetiach nepokojov v Kazachstane.

09.01.2022 21:16
kazachstan Foto:
Policajné zátarasy v centre kazašskej Alma-Aty počas nepokojov.
debata (27)

Vo vyhlásení pre spravodajský web Orda.kz rezort zdravotníctva spresnil, že údaje o najmenej 164 obetiach sa objavili na kanáli Telegram, ktorý prevádzkuje ministerstvo informácií a sociálneho rozvoja. To označilo zverejnenie údajov o obetiach ako „technickú chybu“.

Rozhlasová stanica Azattyk, ktorá je kazašskou redakciou Rádia Sloboda (RFE/RL), medzičasom informovala, že medzi obeťami nepokojov sú aj tri deti: 11– a 15-roční tínedžeri a štvorročné dievča.

Oficiálne úrady potvrdili smrť dvoch detí.

Zahraničné tlačové agentúry predtým v nedeľu s odvolaním sa na najnovšiu štatistiku kazašských úradov informovali o najmenej 164 obetiach násilných protestov, ktoré tento týždeň vypukli v Kazachstane.

Z toho len v samotnej Alma-Ate – najväčšom meste tejto stredoázijskej krajiny – údajne zahynulo 103 osôb.

Z týchto údajov však nebolo jasné, či sa týkajú len obetí z radov civilného obyvateľstva, alebo či sú do tohto počtu zarátaní aj príslušníci bezpečnostných zložiek, komentovala agentúra AP.

Ministerstvo vnútra pôvodne informovalo o 18 zabitých príslušníkoch bezpečnostných zložiek, neskôr túto bilanciu upravilo na 16.

Kazašské úrady v nedeľu podvečer (SEČ) uviedli, že počas nepokojov bolo zadržaných 5969 ľudí. Medzi zadržanými sú údajne aj cudzinci.

V súvislosti s tým sa „začalo 125 predbežných vyšetrovaní skutkových okolností vrážd, násilia voči vládnym predstaviteľom, lúpeží, chuligánstva a krádeží,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západnej časti územia štátu rozšírili aj do ďalších oblastí a lokalít. Ekonomické požiadavky vzápätí vystriedali požiadavky politické.

Od 5. januára začali pokojné protesty prerastať aj do rabovania, podpaľačstva, obsadzovania administratívnych budov, ozbrojených incidentov či krádeží. Veľmi výbušná bola najmä situácia v Alma-Ate.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan