Najhorší požiar za 30 rokov: Plamene si v New Yorku vzali 17 životov

Nedeľný požiar v dome v newyorskej štvrti Bronx nezabil 19, ale 17 ľudí, uviedol starosta najľudnatejšieho amerického mesta Eric Adams. Tiež oznámil, že k šíreniu hustého dymu v dome o 19 poschodiach mohol prispieť "problém v údržbe" dverí od bytu, kde požiar začal. Lekári sa medzitým snažili zachrániť preživších, z ktorých niekoľko bolo v kritickom stave, napísala agentúra AP.

09.01.2022 22:50 , aktualizované: 10.01.2022 22:14
Bronx, New York, požiar Foto: ,
Záchranári pri bytovom dome v Bronxe, kde pri požiari zahynulo množstvo ľudí.
debata (1)

Starosta Adams uviedol, že nešťastie si vyžiadalo životy deviatich dospelých a ôsmich detí. V nedeľu úrady informovali o 19 mŕtvych vrátane deviatich detí. Adams dnešné zníženie bilancie bezprostredne nevysvätil, veliteľ hasičského zboru Daniel Nigro následne povedal, že došlo k „dvojitému započítaniu“ obetí.

Nevhodné dvere

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že plamene zapálil pokazený ohrievač v treťom podlaží budovy v západnom Bronxe. Z mezonetového bytu, ktorého dvere zostali otvorené, dym prúdil do ďalších častí budovy, zatiaľ čo sa obyvatelia snažili utiecť. Podľa hasičov sa pri tom pri všetkých 17 úmrtiach zdalo byť príčinou vdýchnutia dymu.

Denník The New York Times podotýka, že podľa miestnej regulácie musia mať byty v New Yorku dvere s automatickým zatváraním. „Je možné, že došlo k problému v údržbe týchto dverí, a táto otázka bude súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedol Adams.

Pri pôvodnej bilancii obetí americké médiá hovorili o najtragickejšom požiari v New Yorku od roku 1990. Asi šesť desiatok osôb vyviazlo so zraneniami, 13 z nich bolo prevezených do nemocnice v kritickom stave. Podľa AP dnes stále niekoľko ľudí v starostlivosti lekárov bojovalo o život.

Biely dom oznámil, že americký prezident Joe Biden sa po telefóne spojil s newyorským starostom, aby mu vyjadril sústrasť. K nešťastiu sa vyjadril aj český minister zahraničných vecí Ján Lipavský, ktorý na twitteri napísal, že správu o požiari prijal s veľkým smútkom. „Úprimnú sústrasť rodinám, ktoré prišli o milovaných, ako aj všetkým, ktorých sa táto tragédia dotkla,“ dodal.

Newyorský hasičský zbor uviedol, že na mieste zasahovalo okolo 200 jeho príslušníkov.

Telá na každom poschodí

V prevažne robotníckej štvrti býva mnoho prisťahovalcov a Adams uviedol, že „mnohí“ z obyvateľov tejto budovy sú moslimovia, ktorí sa prisťahovali do New Yorku z Gambie, píše AFP.

„Našli sme obete na každom poschodí, na schodoch a vynášali sme ich von v stave zastavenia srdca alebo dýchania,“ povedal novinárom veliteľ hasičského zboru Daniel Nigro.

„Naposledy sme mali straty na životoch, ktoré môžu byť takéto strašné, pri požiari pred vyše 30 rokmi, tiež tu v Bronxe,“ dodal Nigro. Zmieňoval sa o požiari v nočnom klube Happy Land, ktorý si v roku 1990 vyžiadal 87 životov a ktorý spôsobilo podpaľačstvo.

Nedeľňajšia tragédia v New Yorku sa odohrala len štyri dni po tom, ako si požiar bytového domu vo Filadelfii vyžiadal 12 životov vrátane ôsmich detí.

Je tiež najsmrtiacejším požiarom v obytnej budove v USA od roku 2017, keď 13 ľudí zomrelo v bytovom dome tiež v Bronxe po tom, ako sa tam trojročný chlapec hral so sporákom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #požiar #New York