Stoltenberg varoval Rusko pred následkami v prípade útoku na Ukrajinu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok varoval Rusko pred "vážnymi" následkami v prípade, ak opäť zaútočí na Ukrajinu. Stoltenberg zároveň uviedol, že Severoatlantická aliancia podporí právo Kyjeva na obranu, informovala agentúra AFP.

10.01.2022 14:26
debata (180)

„Usilovne pracujeme na mierovej politickej ceste a sme pripravení naďalej pracovať s Ruskom a snažiť sa nájsť cestu k mierovému riešeniu,“ uviedol Stoltenberg pred stretnutím s námestníčkou ukrajinského ministra zahraničných vecí, o ktorom NATO v pondelok informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.

„Musíme byť pripravení na to, že Rusko si opätovne vyberie použitie vojenskej sily, vyberie si konfrontáciu namiesto spolupráce,“ povedal Stoltenberg pred stretnutím.

„Musíme poslať Rusku jasnú správu, že sme jednotní a že ak Rusko opäť použije vojenskú silu proti Ukrajinu, bude to za vysokú cenu – cenu ekonomickú a politickú,“ uviedol Stoltenberg s tým, že NATO podporí Ukrajinu a „pomôže jej presadiť právo na sebaobranu“.

V Ženeve v pondelok prebiehajú rokovania popredných ruských a amerických diplomatov, po ktorých bude v stredu nasledovať zasadnutie Rady NATO – Rusko.

Generálny tajomník NATO podľa svojich slov neočakáva, že sa počas tohtotýždňových rokovaní „vyriešia všetky problémy“. Chcel by však aby rokovania započali proces, ktorý povedie k politickému riešeniu situácie týkajúcej sa Ukrajiny.

Moskva koncom roku 2021 zverejnila návrhy dohôd s USA a dohôd s členskými štátmi NATO, ktoré okrem iného obsahujú aj požiadavku, aby sa NATO nerozšírilo o Ukrajinu.

Spojené štáty a ich spojenci v reakcii na požiadavky Ruska na bezpečnostné záruky prejavili cez víkend ochotu diskutovať o vzájomnom obmedzení vojenských cvičení a umiestňovania rakiet v regióne v blízkosti Ruska, nesúhlasia však s tým, aby Rusko určovalo budúcnosť iných štátov.

180 debata chyba