Kaczynského pre Pegasus zažaloval senátor, jeho otec čelí za to vyšetrovaniu

Poľský opozičný senátor Krzysztof Brejza, do ktorého mobilu sa nabúrali spyvérom, podal civilnú žalobu na lídra vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského za ohováranie. Spravil tak pre jeho vyjadrenia, ktoré naznačili, že ho sledovali v súvislosti so zločinom.

10.01.2022 23:27
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Jaroslaw Kaczynski
debata (1)

Niekoľko hodín po tom, ako sa objavili správy o Brejzovej žalobe na Kaczynského, poľskí prokurátori informovali jeho otca, že ho vyšetrujú ako podozrivého a má sa dostaviť na vypočúvanie. Ryszard Brejza, starosta mesta Inowroclaw, uviedol, že dostal predvolací list, ale neinformovali ho tom, čoho sa prípad týka. „Cítim sa ako postava z románu Proces od Franza Kafku. Neviem, čoho sa to týka, môžem len hádať,“ vyjadril sa pre televíziu TVN24.

Senátor Brejza označil predvolanie otca za pomstu voči jeho rodine za žalobu a odhalenie „zločinov súvisiacich s nelegálnym sledovaním opozície“.

Obaja Brejzovci veria, že PiS sa snaží na nich uvrhnúť podozrenie, aby odôvodnili použitie špehovacieho softvéru, ktorý je určený na boj proti terorizmu a iným vážnym zločinom, proti politickým oponentom.

Donald Tusk Čítajte viac Poľsko zažíva škandál so spywarom Pegasus, Tusk hovorí o kríze demokracie

Vyšetrovanie agentúry The Associated Press (AP) a strediska pre kybernetickú bezpečnosť Citizen Lab pri Torontskej univerzite zistilo sledovanie troch kritikov vlády, medzi nimi Krzysztofa Brejzu, spyvérom Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Zistenia AP a Citizen Lab nezávisle overila organizácia Amnesty International, ktorá potvrdila, že na senátora v roku 2019, keď viedol opozičnú kampaň do parlamentných volieb, použili spyvér viackrát. Správy, ktoré mu ukradli z mobilu boli upravené a štátom kontrolovaná televízia ich odvysielala v rámci očierňovacej kampane pred voľbami, ktoré tesne vyhrala PiS.

Okrem Brejzu sa stali terčmi Pegasusu právnik zastupujúci opozičných politikov v mnohých politicky citlivých prípadoch Roman Giertych a prokurátorka Ewa Wrzosek.

Kaczynski v piatok uznal, že Poľsko kúpilo spyvér Pegasus, ktorý je podľa neho nástroj pre boj proti zločinu a korupcii.

HEGER: N?v?t?vil Ma?arsko Čítajte viac Sledovaný maďarský novinár: Je to len špička ľadovca
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #sledovanie #PiS #Jaroslaw Kaczynski #Projekt Pegasus