Kazachstan má nového premiéra, Tokajev oznámil odchod spojeneckých vojsk

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok navrhol parlamentu ako kandidáta na nového premiéra krajiny Alichana Smajlova. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na televízny priamy prenos z rokovania zákonodarcov. Tokajev prehovoril k zákonodarcom prostredníctvom videospojenia, poslanci následne jeho návrh odhlasovali.

11.01.2022 07:09 , aktualizované: 07:30
Kazachstan Foto:
Vozidlá ruskej armády na letisku v kazašskom meste Alma-Ata 9. januára 2021
debata (137)

Prezident medzitým podpísal výnos o vymenovaní Smajlova premiérom, uviedla prezidentská kancelária podľa agentúry TASS. Tá pripomenula, že nový premiér má svoje návrhy ohľadom novej vlády predložiť hlave štátu počas desiatich dní.

Tokajev tiež ohlásil, že spojenecké jednotky z postsovietskej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) začnú v priebehu dvoch dní sťahovanie z Kazachstanu, ktoré dokončia za desať dní.

Štyridsaťdeväťročný Smajlov doteraz viedol dočasný kabinet, ktorý vznikol po tom, čo prezident 5. januára po prepuknutí nepokojov odvolal pôvodnú vládu. V nej bol Smajlov prvým vicepremiérom a ministrom financií.

kazachstan Čítajte viac Kazachovia sa búria a demolujú krajinu. Prezident: Tvrdo zakročíme

Tokajev v pondelok uviedol, že v krajine bol obnovený ústavný poriadok, aj keď protiteroristická operácia ešte úplne neskončila. Účastníkov rozsiahlych nepokojov, ktoré sa minulý týždeň rozšírili do viacerých miest, označil za teroristov a banditov, medzi útočníkmi boli podľa neho bojovníci hlavne zo stredoázijských krajín, vrátane Afganistanu, a z krajín Blízkeho východu.

Do stretov v Kazachstane boli podľa šéfa štátu priamo zapojení teroristi. Vyzdvihol pritom, že situáciu sa podarilo upokojiť vďaka silám postsovietskej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Vyslanie asi 2 500 vojakov z Ruska a ďalších postsovietskych republík v rámci misie ODKB do Kazachstanu kritizovali okrem iného USA.

Kazašské ministerstvo vnútra v utorok oznámilo, že polícia v krajine kvôli nepokojom zadržala takmer 10-tisíc ľudí. „Strážcovia zákona zadržali 9 900 ľudí,“ uviedlo ministerstvo v komuniké podľa agentúry TASS.

V najväčšom meste Kazachstane, takmer dvojmiliónovej Alma-Ate, ktoré sa stalo centrom nepokojov, polícia počas uplynulých 24 hodín zadržala 1 237 ľudí kvôli účasti na teroristických útokoch, rabovaní a ďalších zločinoch, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na miestne úrady.

Zadržaným policajti zabavili 31 strelných zbraní. Vojenské veliteľstvo mesta tiež ohlásilo, že „vyčistilo“ ďalšie štvrte od „zločineckých bánd“, ako úrady označujú účastníkov nepokojov.

Počas protestov prišlo o život 16 príslušníkov bezpečnostných síl. Počet obetí medzi civilistami sa upresňuje. Ruské a miestne médiá v nedeľu s odkazom na zdravotníkov uviedli, že o život prišlo 164 ľudí, polícia ani ministerstvo zdravotníctva ale tento údaj zatiaľ nepotvrdili.

kazachstan, protest Čítajte viac Kazašskí vojaci streľbou rozohnali demonštráciu v Alma-Ate
137 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Alichan Smajlov