EMA spochybnila udržateľnosť plošného očkovania štvrtou dávkou

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia by opakované podávanie posilňujúcich očkovacích dávok každých niekoľko mesiacov zrejme nebolo udržateľnou stratégiou.

12.01.2022 06:42
EMA / Európska lieková agentúra / Foto: ,
Sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Amsterdame
debata (173)

EMA zároveň vyjadrila presvedčenie, že šírenie nového koronavírusového variantu omikron posúva ochorenie z fázy pandémie smerom k trvalo sa vyskytujúcemu ochoreniu, s ktorým ľudstvo bude schopné žiť. Podobne sa k tejto téme predtým vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Ak našou stratégiou bude to, že budeme dávať každé štyri mesiace posilňujúce dávky, môžeme potenciálne dospieť k problémom s imunitnou odpoveďou,“ uviedol predstaviteľ EMA pre vakcinačné stratégie Marco Cavaleri.

Podľa neho by v takomto prípade hrozilo aj to, že ľudia už začnú byť unavení z neustáleho podávania podporných dávok. Zároveň však vyjadril nádej, že nový vysokonákazlivý variant omikron posunie koronavírus z pandemickej fázy do endemickej, teda k ochoreniu, s ktorým ľudstvo dokáže žiť.

„S omikronom bude popri vakcinácii výrazne pribúdať aj prirodzene získaná imunita (získaná prekonaním ochorenia). Budeme sa rýchlo blížiť k scenáru, ktorý bude bližšie k endemicite,“ uviedol Cavaleri.

Podľa neho by sa malo v rámci novej očkovacej stratégie zvažovať podávanie posilňujúcich dávok proticovidových vakcín v dlhších intervaloch. Takéto očkovacie kampane by podľa neho mohli prebiehať pravidelne pred začiatkom zimného obdobia, podobne ako je tomu u vakcín proti bežnej chrípke.

Cavaleri však súčasne varoval, že šírenie covidu je zatiaľ stále vo fáze pandémie a že omikron enormne zaťaží zdravotnícke systémy jednotlivých krajín. „Nikto presne nevie, kedy budeme na konci tunela, ale dostaneme sa tam,“ uviedol.

EMA sa v tejto súvislosti odvolala na výsledky štúdií podľa ktorých je omikron síce infekčnejší než doposiaľ dominantný variant delta, riziko ním spôsobených hospitalizácií je však približne o polovicu až dve tretiny nižšie.

WHO v utorok odhadla, že v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov sa variantom omikron zrejme nakazí viac než polovica obyvateľov Európy.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Ema #očkovanie proti koronavírusu