Populizmus či predvolebná korupcia? Orbán znižuje ceny potravín

Od 1. februára budú v Maďarsku regulované ceny šiestich druhov potravín. Oznámil to v stredu na Facebooku po prvom tohtoročnom rokovaní vlády premiér Viktor Orbán. Podľa premiéra sa kabinet zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré v celej Európe stúpajú.

12.01.2022 20:33
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (44)

Ceny kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového stehna, kuracích pŕs a kravského mlieka s 2,8-percentným obsahom tuku treba vrátiť na úroveň, na ktorej boli vlani pred 15. októbrom, vyhlásil Orbán.

„Podarilo sa nám pribrzdiť rast cien pohonných látok a v prípade hypoték sme dosiahli zmrazenie úrokov. V rámci politiky znižovania režijných nákladov domácností dostávajú rodiny energiu za fixnú cenu. Pritom však u iných dôležitých produktov, ako napríklad potravín, ceny stúpajú. Preto sme na vláde rozhodli o regulovaní cien šiestich (potravinových produktov),“ dodal ministerský predseda, ktorý zdôraznil snahu vlády pomáhať rodinám.

Opozícia: Orbán priznal tragický stav

Oznámenie premiéra je priznaním, že maďarská ekonomika je v tragickom stave, reagovalo na rozhodnutie vlády opozičné zoskupenie šiestich strán V jednote za Maďarsko.

Podľa spravodajského servera index.hu opozičné strany v spoločnom vyhlásení poukázali na to, že Orbán sa po 12 rokoch vládnutia s dvojtretinovou väčšinou v parlamente začína zaoberať cenami tovarov až v posledných 12 týždňoch aktuálneho volebného obdobia.

„Namiesto zodpovednej hospodárskej politiky vláda rieši prudký rast cien ich reguláciou. To je úplný krach Orbánovej hospodárskej politiky,“ píše sa v dokumente opozície. Zároveň zdôrazňuje, že vláda by ľuďom viac pomohla znížením základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Tá v súčasnosti predstavuje 27 percent a je najvyššou v členských krajinách Európskej únie.

Opozícia v prípade úspechu v parlamentných voľbách 3. apríla sľubuje znížiť DPH pri základných potravinách na päť percent.

Čaká ho zjednotená opozícia

Prvýkrát od prevzatia moci po politickom zemetrasení v roku 2010 bude teraz 58-ročný Orbán a jeho nacionalistická vládnuca strana Fidesz vo voľbách čeliť jednotnému frontu opozičných strán. Opozičná aliancia zahŕňa demokratov, socialistov, liberálov a tiež zoskupenie Jobbik, ktoré sa predtým označovalo za krajnú pravicu, teraz za zoskupenie pravého stredu. Alianciu vedie starosta malého mesta Péter Márki-Zay, energický politický outsider, poznamenal Reuters.

Chorvátsko Voľby Parlamentné Čítajte viac Voľby v Maďarsku budú 3. apríla. Zvrhneme Orbánov režim, odkazuje opozícia

Fidesz mal v decembrovom prieskume agentúry Median pred zjednotenou opozíciou päťbodový náskok. Maďarská inflácia však v novembri vyletela na 14-ročné maximum 7,4 percenta, čo presiahlo očakávania. Ekonómovia oslovení Reuters predpokladajú, že decembrová miera inflácie dosiahne stále vysoké 7,2 percenta.

Zastropoval benzín

Orbán v novembri oznámil, že vláda zavádza na tri mesiace cenový strop pre pohonné hmoty, ktorý by mohol byť vo februári predĺžený. Uvalil tiež strop na úrokové sadzby hypoték, aby ochránil dlžníkov pred rastúcimi splátkami úverov po tom, čo prudká inflácia donútila centrálnu banku zvýšiť úrokové sadzby oveľa vyššie, než sa pôvodne očakávalo, pripomenul Reuters.

Maďarská centrálna banka sa v júni stala prvou centrálnou bankou v Európskej únii, ktorá začala od vypuknutia pandémie choroby covid-19 zvyšovať náklady na úvery. Svoju základnú úrokovú sadzbu odvtedy zvýšila celkom o 1,8 percentu­álneho bodu na sedemročné maximum 2,4 percenta.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #ceny potravín #Péter Márki-Zay