Až 58 percent Američanov si myslí, že americkej demokracii hrozí kolaps

Rok po útoku podporovateľov bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol sa šesť z desiatich Američanov domnieva, že americkej demokracii hrozí kolaps. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v stredu zverejnila Univerzita Quinnipiac.

13.01.2022 09:41
Angelo Boncaraglio / Patriotizmus / USA / Hymna... Foto: ,
debata (12)

Až 76 percent opýtaných si myslí, že politická nestabilita v Spojených štátoch predstavuje väčšie nebezpečenstvo ako hrozby zo zahraničia.

Viac ako polovica respondentov – 58 percent – sa domnieva, že demokracii v USA hrozí kolaps, zatiaľ čo 37 percent opýtaných s týmto tvrdením nesúhlasí. Podľa prieskumu 57 percent ľudí očakáva, že politické rozpory v USA sa počas ich života zhoršia.

Autori prieskumu zisťovali aj to, koľko Američanov považuje za pravdepodobné, že dôjde k ďalšiemu útoku, ako bol ten na americký Kongres – 53 percent opýtaných si myslí, že k podobnému útoku môže v budúcnosti prísť.

Útokom na Kapitol zo 6. januára 2021 sa zaoberá osobitný výbor Snemovne reprezentantov, s ktorého vyšetrovaním podľa prieskumu súhlasí 61 percent opýtaných. Vyšetrovanie podporilo 83 percent demokratov, pričom 60 percent republikánov sa vyjadrilo proti.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Útok na Kapitol bol "ozbrojenou vzburou"

Prieskum však nedopadol najlepšie pre súčasného amerického prezidenta Joea Bidena. Iba 33 percent opýtaných totiž uviedlo, že sa stotožňujú s prácou, ktorú vo svojej funkcii Biden odvádza, zatiaľ čo 53 percent sa s jeho prácou nestotožňuje a 13 percent uviedlo, že v tejto súvislosti nemá žiaden názor.

Podpora krokov, ktoré Biden podniká vo svojej funkcii, tak klesla oproti predchádzajúcemu prieskumu z vlaňajšieho novembra, keď bolo s prácou Bidena spokojných 38 percent opýtaných. Celoštátny prieskum Univerzity Quinnipiac sa uskutočnil 7. až 10. januára a zúčastnilo sa na ňom 1 313 dospelých v USA.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #demokracia