Stasi niekoľko rokov intenzívne sledovala nemeckého kancelára Scholza

Niekdajšia východonemecká tajná služba Stasi svojho času disponovala rozsiahlym spisom o súčasnom nemeckom kancelárovi Olafovi Scholzovi.

13.01.2022 23:14
Olaf Scholz Foto: ,
Olaf Scholz
debata (10)

Intenzívne ho sledovala počas jeho ciest do Východného Nemecka v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď bol popredným členom mládežníckeho krídla Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD), informoval vo štvrtok nemecký denník Bild. Scholz, ktorý je povolaním právnik, žil v 80. rokoch v Hamburgu.

Stasi opísala Scholza v záznamoch z obdobia, keď bol predsedom mládežníckej organizácie SPD, ako „ostrieľaného politického profesionála“, ktorý mal v zmienenej organizácii „veľký vplyv“. Nariadila tiež svojim kolegom, aby Scholzovi a jeho spoločníkom poskytli pri návšteve východného Berlína osobitné zaobchádzanie, napríklad „víza bez poplatkov“ či „zdvorilé odbavenie bez colnej kontroly“. Rovnako mu bol povolený vstup bez požadovanej výmeny valút v kurze výhodnom pre NDR.

Viktor Orbán  / Angela Merkelová / Čítajte viac Orbánovci útočia na Scholzovu vládu

Budúci kancelár bol spolu s desiatkou ďalších kolegov z SPD sledovaný aj pri návrate do Hamburgu. Zameralo sa naň hneď niekoľko východonemeckých agentov pôsobiacich v západnom Nemecku, ktorí v rokoch 1978 a 1987 o Scholzovi a mladých sociálnych demokratoch vypracovali celkom 19 správ.

Tak sa to robilo

V priebehu 80. rokov mala Stasi v západnom Nemecku viac ako 1500 informátorov, ktorí jej odovzdávali informácie o významných politických osobnostiach. Niektoré z informácií o Scholzovi boli odovzdané aj sovietskej tajnej službe KGB, vyplýva ďalej z dokumentov. KGB so Stasi úzko spolupracovala a v jej berlínskom ústredí mala svoju kanceláriu.

Putin Čítajte viac Nemci našli Putinov preukaz Stasi, Kremeľ pripustil pravosť

Samotný Scholz v reakcii na otázku ohľadom záznamov Stasi uviedol, že „nejde o nič pekné, ale tak sa to proste robilo“.

Stasi svojho času nazhromaždila – prostredníctvom svojich agentov aj informátorov – obrovské množstvo informácií o občanoch Východného Nemecka, ako aj vplyvných ľuďoch zo zahraničia. Mnohé z týchto spisov boli zničené pred opätovným zjednotením Nemecka v roku 1990. Niektoré sa však zachovali, pričom sú prístupné osobám, ktoré sa v nich spomínajú, a slúžia tiež na výskumné účely.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #sledovanie #Stasi #Olaf Scholz