Neroztvárajte nohy, ale knihy, odkázala juhoafrickým dievčatám politička

Pod paľbou kritiky sa v Juhoafrickej republike ocitla miestna politička, ktorá vyzvala školáčky, aby otvorili knihy a dali nohy k sebe, informuje spravodajský web BBC.

13.01.2022 23:58
debata (13)

Phophi Ramathubaová, ktorá je ministerkou zdravotníctva v provincii Limpopo, výrok predniesla v snahe povzbudiť k sexuálnej abstinencii a znížiť počet tehotenstiev medzi neplnoletými. Užívatelia sociálnych sietí poznámku odsúdili a pýtali sa, prečo bola adresovaná iba dievčatám. Politička si ale za svojim komentárom stojí a tvrdí, že mieril aj na chlapcov.

„Dievčaťu hovorím: Otvor svoje knihy a nohy drž pri sebe. Neroztváraj nohy, roztvor knihy. Veľmi ďakujem,“ povedala Ramathubaová v prejave k študentom pri svojej stredajšej návšteve strednej školy v obci Sekgakgapeng pri príležitosti začiatku školského roka. Dodala, že starší muži dievčatá lákajú na luxusné veci, ako sú drahé parochne a chytré telefóny.

Keď sa video prejavu objavilo na sociálnych sieťach, zožala politička kritiku. „Toto nie je vhodný spôsob, ako hovoriť s deťmi o zneužívaní, sexe a súhlase,“ napísal jeden užívateľ.

Nespite s dievčatami

Opozičná politička Siviwe Gwarubeová poznámky Ramathubaovej označila za „hlboko problematické“. „Bola to príležitosť viesť zmysluplnú konverzáciu s týmito študentmi o súhlase… Namiesto toho obviňujete obete. Vyvíjate na dievčatá neprimeraný tlak,“ odkázala na twitteri.

Ramathubaová v rozhovore s juhoafrickým spravodajským webom TImesLIVE uviedla, že jej vyhlásenie bolo vytrhnuté z kontextu a že mierilo aj na chlapcov. „Chlapcom som povedala, aby sa sústredili na vzdelanie a nespali s dievčatami,“ poznamenala a dodala, že jej voliči v Limpope „odkaz ocenili“. „Dokonca uvádzali, že sa boja tieto veci hovoriť a ďakovali mi, že nazývam veci pravými menami,“ poznamenala.

V roku 2020 bolo podľa vládneho štatistického úradu v Juhoafrickej republike zaznamenaných 33 899 pôrodov, kde matkami boli dievčatá vo veku 17 rokov a menej. Kľúčovými faktormi prispievajúcimi k tehotenstvu mladistvých v JAR sú podľa organizácie na ochranu detí Save the Children nedostatočný prístup ku komplexnej sexuálnej výchove a tiež dostupným a vhodným zdravotným službám.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Juhoafrická republika