Ukrajinská SBU vidí náznaky, že za masívnym kyberútokom je Rusko

Ukrajinská tajná služba SBU v piatok uviedla, že existujú určité náznaky toho, že za rozsiahlym kybernetickým útokom, ktorého terčom sa v noci na piatok stali ukrajinské vládne inštitúcie, stoja hackerské skupiny spájané s ruskými tajnými službami. Informovala o tom agentúra Reuters.

14.01.2022 09:35 , aktualizované: 22:53
Kyberbezpečnosť / Ransomware / Dáta / Hacker / Foto: ,
debata (64)

Ukrajina zaznamenala v noci na piatok rozsiahly kybernetický útok na webové stránky vládnych inštitúcií, na ktoré hackeri umiestnili výhražný text. Ten varoval (v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku) návštevníkov webstránok, že ich údaje unikli a že sa majú „báť a očakávať to najhoršie“.

Terčom útoku sa stalo približne 70 webstránok, vrátane webových portálov ukrajinského ministerstva školstva a vedy, ako aj rezortu diplomacie, vládneho kabinetu či ministerstva pre výnimočné situácie. Webstránky boli v piatok ráno pre užívateľov neprístupné. Kyjev to podnietilo k začatiu vyšetrovania.

Kto to spravil, si viete predstaviť

„Nateraz môžeme povedať, že existujú určité náznaky, že do incidentu boli zapojené skupiny hackerov spájané s tajnými službami Ruskej federácie,“ uviedla SBU v piatkovom vyhlásení.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že v súvislosti s útokom zatiaľ „nemožno na nikoho ukazovať prstom… Viete si však predstaviť, kto to spravil.“ Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie taktiež poukázal aj na to, že v minulosti malo podobné útoky na svedomí Rusko.

Európska únia v reakcii na kybernetický útok uviedla, že mobilizuje „všetky svoje zdroje“, aby pomohla Ukrajine. NATO a Západ varovali, že prípadný ruský vojenský útok voči Ukrajine by mal vážne dôsledky.

Pomocná ruka NATO

Stoltenberg vo vyhlásení dodal, že NATO s Ukrajinou už roky spolupracuje v snahe posilniť jej obranu pred kybernetickými útokmi. „Kybernetickí experti z NATO v Bruseli si so svojimi ukrajinskými partnermi vymieňajú informácie o škodlivých kybernetických aktivitách“, uviedol šéf NATO, ktorý prisľúbil, že praktická aj politická podpora Kyjevu bude aj naďalej pokračovať.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kybernetický útok