KĽDR odpálila podľa Soulu ďalšie dve balistické rakety

Severná Kórea dnes skúšobne odpálila dve balistické strely krátkeho doletu. Podľa agentúry Reuters to oznámilo velenie juhokórejskej armády. V tomto roku ide už o tretiu raketovú skúšku KĽDR, čo Reuters označuje za nezvyčajne rýchly sled zbraňových testov.

14.01.2022 16:06
KĽDR balistická strela Foto:
Nadzvuková strela, ktorú úspešne otestovala Severná Kórea v utorok 11. januára 2022.
debata

Juhokórejská armáda uviedla, že strely boli vyslané z vnútrozemskej oblasti severokórejskej provincie Pchjongan pukto smerom na východ. Doleteli do vzdialenosti 430 kilometrov a dosiahli výšku 36 kilometrov.

Úrad japonského premiéra a ministerstvo obrany odpal potvrdili. Japonská pobrežná stráž vydala bezpečnostné varovanie a vyzvala lode, ktoré sa nachádzajú medzi Kórejským polostrovom a Japonskom a vo Východočínskom mori, aby sa mali na pozore pred padajúcimi objektmi.

Indicko-tichomorské veliteľstvo americkej armády konštatovalo, že odpal síce nepredstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre USA a ich spojencov, „zdôrazňuje ale destabilizujúce dopady nedovoleného severokórejského zbrojného programu“.

Podľa agentúry AP bola dnešná severokórejská zbrojná skúška očividnou odvetou za nové americké sankcie, ktoré vláda Joea Bidena uvalila na KĽDR za jej pokračujúce raketové testy v stredu. Len niekoľko hodín pred skúškou Pchjongjang vydal vyhlásenie, v ktorom Washington za sankcie odsúdil a varoval, že podnikne razantnejšie kroky, pokiaľ bude americká vláda pokračovať vo svojom „konfrontačnom postoji“. Svoje raketové testy Kórea obhajuje ako legitímne právo na sebaobranu.

USA tento týždeň ohlásili sankcie proti šiestim Severokórejcom, jednému Rusovi a subjektu, ktorý je podľa nich zodpovedný za obstarávanie tovaru pre severokórejský zbrojný program.

Americké ministerstvo zahraničia dnes odpálenie rakety odsúdilo. Test podľa neho predstavuje hrozbu pre susedov Severnej Kórey aj medzinárodné spoločenstvo.

„Sme aj naďalej oddaní diplomatickému prístupu ku KĽDR a vyzývame ich, aby sa zapojili do dialógu. Naše záväzky k obrane Južnej Kórey a Japonska zostávajú neotrasiteľné,“ uviedol vo vyhlásení hovorca americkej diplomacie.

KĽDR v januári vykonala už dva skúšobné odpaly rakiet. V oboch prípadoch tvrdila, že úspešne otestovala hypersonické strely. Jedna doletela do vzdialenosti 700 kilometrov, druhá zasiahla cieľ vzdialený 1000 kilometrov.

Rozhovory zamerané na odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova a ukončenie severokórejských raketových balistických programov výmenou za uvoľnenie sankcií nepokročili od roku 2019, kedy summit vodcu KĽDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspechom. Severná Kórea však od roku 2017 dodržiava dobrovoľné moratórium na skúšky jadrových zbraní a tiež svojich najväčších medzikontinen­tálnych balistických rakiet.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #jadrový program KĽDR